Tuff omställning från Öland till Arizona

Nu basar Joel Heinecke över en produktionsanläggning som gör 400000 liter öl per år.

Från ett litet bryggeri på Öland till ansvarig för ett bryggeri i USA som brygger 400 000 liter om året. Det är en rejäl resa som Joel Heinecke har gjort.

Joel Heinecke drev tillsammans med frun Johanna tidigare bryggeriet Fireside Inn på Öland, men längtade tillbaka till USA, där han växte upp. Så hela familjen tog sitt pick och pack och drog till Arizona.

– Jag hade pratat med ett bryggeri innan, men när jag kom hit fick jag inte rätt känsla. Det bryggeriet är störst i Arizona och jag fick intrycket att jobbet handlade mer om städning än bryggning, berättar Joel.

Så i stället sökte han andra bryggerier och lyckades hitta ett: State 48 Lager House i Scottsdale. Det är hyfsat stort, 400000 liter om året produceras och anläggningen är en av fyra som State 48 har.

– Här är jag ensam om att sköta bryggningen och har en annan kille som sköter om städning och jäsning.

Johanna och Joel Heinecke lämnade Sverige och Fireside Inn bakom sig för att starta på nytt i USA.

Det låter som en ganska tung arbetsbelastning med tanke på volymerna. Något som Joel bekräftar.

– Det är ganska stora skillnader. Jag jobbar mycket hårdare här än jag gjorde i Sverige, men veckorna går snabbt i alla fall …

– Sen lägger vi allt på fat och behöver inte stå med buteljering, det blir lite enklare och sparar tid.

Omställningen till USA har även inneburit en omställning från att känna många och veta mycket till att vara okänd och inte veta så mycket om branschen.

– I Sverige var jag mer insatt i bryggerivärlden och kände mycket mer folk som jobbade i den. Här har jag inte hittat det än. Men i Sverige hade jag ett eget bryggeri, så mycket var på grund av det.

Ett eget bryggeri finns faktiskt i drömmarna, men det kommer att dröja innan han försöker göra verklighet av dem i USA.

– Alla bryggare tänker på att starta eget, vi kanske kommer att fundera på det om några år. Men det är svårt, det finns så många bryggerier här.

– I Sverige var det bra med Systembolaget, då fanns alla bryggerier på ett ställe. Här är det lite mer krig och alla slåss om att vara med på de tapkranar som finns.

Joel är amerikansk medborgare och i och med flytten i juni har han kommit närmare familjen. Johanna som var med och drev Fireside har lämnat branschen och jobbar nu som private dining director på ett hotell.

– Vi bor i Gilbert, Arizona, en och en halv timme från Payson, där jag växte upp, säger Joel.

Arizona innebär förstås värme och en hel del av den varan, något som Joel oftast trivs med.

– Jag tycker om värmen. Det var det sämsta med Sverige, det var för kallt. Här är det 45 grader och det kan vara för varmt istället men mellan oktober och april är det bara 30 grader. Då tycker folk att det börjar bli kallt och tar på sig jackor …

De har behållit kontakten med Fireside, eller kanske tvärtom.

– De brukar fråga mig lite saker ibland, men vad jag hör folk säga så är det fortfarande härligt på Fireside. De brygger egna öl och har ändrat mycket i gamla recept – de har gjort det till sitt eget.

Även om de trivs i Arizona, har fått jobb och skaffat ett eget hus, kan de sakna Sverige.

– Ja, ibland. Öland var så skönt och ganska lugnt. Här är det tvärtom. Det är mycket som händer och det är mycket folk. Jag gillar båda lika mycket, men jag saknar Sverige.

– Men vi kommer tillbaka för semestrar. Målet i framtiden att ha ett litet semesterhus på Öland.