Bottenvikens gjorde öl som på Gustav II:s tid

Gustav II Adolf får en framträdande roll på burken, med all rätt förstås. Det var han som gav städerna stadsprivilegier. Foto: Bottenvikens Bryggeri

Ett öl som det smakade för 400 år sen. Det var tanken bakom ett samarbete mellan Bottenvikens Bryggeri och finska Tornion Panimo.

Luleå, Piteå och Torneå fyller alla 400 år i år.Och eftersom Tornion Panimo finns i Torneå, Bottenvikens Bryggeri i Luleå och Bottenviken äger varumärket Piteå Bryggeri så låg ett samarbete om ett jubileumsöl nära till hands. Speciellt som det inte är första gången som Bottenvikens och Tornion jobbar ihop.

– Vi kom på att vi ville brygga tillsammans och eftersom Gustav II Adolf hade dille på att dela ut stadsprivilegier för 400 år sen fyller alla tre städerna år nu, säger Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri.

– Så vi gjorde den här ölen och tanken är att den ska smaka som de gjorde för 400 år sen.

Mattias Bergström och Joakim Nilsson driver Bottenvikens Bryggeri.

För att efterlikna smakerna från Gustav II Adolfs:s tid har de bland annat använt rökmalt från Torneås svenska systerstad Haparanda.

– Malten är asprökt, jag tror att Haparanda betyder aspstranden, så det är säkert asp de använt på den tiden. Sen är det rökmalt från Gotland och Burträsk också.

Humlen är svensk och finsk. Jästen är vare sig det ena eller andra, men norsk kveik får väl anses vara tillräckligt näraliggande.

– Vi är väldigt nöjda. Det är en lagerlik ale med lite rökkaraktär på fyra procent. Vi ville inte ha den för alkoholstark.

Ölet, som heter Gustav – Historical Beer Journey, säljs bara lokalt till krogar och restauranger. Så de sörlänningar som inte passade på när Bottenvikens serverade det på Great Swedish Beer Festival i Malmö får åka en bit för att få tag på det. Det kommer inte på Systembolaget.

Däremot kommer det förstås att också finnas hos Tornion Panimo i Torneå. Sedan tidigare är Bottenvikens distributör för Tornion i Sverige och planer finns på att utöka det samarbetet.

– Vi har inte kommit igång än, men vi hade långtgående planer på att sälja vår öl genom deras säljorganisation innan pandemin och redan nu säljer de vår öl sin gårdsbutik.