Norrländskt fokus för bryggarkvartett

Bildspel

Bild 1 av 3

Roland Nilsson, Markus Falkner, Per Gunnarsson och Duncan Kemp är kvartetten bakom Northern Brewers.

Kvanne, kråkbär och älggräs. De norrländska inslagen är tydliga när Northern Brewers brygger sina öl.

Bryggeriet i Storuman vill sätta sin egen prägel på de olika öl som de brygger. Då har det blivit en hel del fokus på ganska typiskt norrländska ingredienser i ölen.

– Det är vårt signum vill jag påstå. Vi ville hitta något nytt och samtidigt markera var vi kommer ifrån, säger Markus Falkner på bryggeriet.

Han är en av fyra personer i företaget, och de andra tre är Roland Nilsson, Per Gunnarsson och Duncan Kemp. Bolaget bildades i fjol och de första ölen kom ut på marknaden under hösten.

– Vi började alla fyra att brygga hemma för två år sedan. Sedan blev ölen bättre och bättre och krogar i närheten ville köpa våra öl. Då kände vi att vi ville satsa på riktigt, säger Falkner.

I dagsläget finns ett bryggverk på 200 liter samt åtta jästankar i bryggeriet i Storuman. Planen är att där producera cirka 15 000 liter per år till en början.

– Vi ska plocka in två tankar till, men planen är inte att bli jättestora direkt. Vi har ju våra vanliga liv också, säger Falkner.

Samtidigt finns det ambitioner att satsa mer. Marcus Falkner säger att han gärna jobbar på bryggeriet i framtiden.

– Jag vill satsa mer och det tror jag att alla vill. Men då behöver vi en ny lokal och ett större bryggverk. Vi har tittat lite på ett bryggverk på 1000 liter, berättar han.

Under året har de haft Västerbottens Bryggeri som lite av mentorer. Där har det satsats rejält från start och det har gett inspiration även till kvartetten i Storuman.

Bryggeriet är faktiskt registrerat under två namn. Northern Brewers har också kompletterats med Norrlandsbryggarna, men det är en engelska versionen som används mest.

De norrländska inslagen i ölen har varit viktiga från start. I dag finns en india pale ale med kvanne, och en stout med kråkbär. Dessutom finns ett öl med älggräs och man vill brygga med havtorn och ingefära framöver

– Kvanne gav en lite pepprig ton som blev väldigt bra. Men det får inte bli överdrivet, det ska förstås vara ett öl i grunden, säger Falkner.