Efter 61 år – bandet har fått sitt eget öl

Bildspel

Bild 1 av 2

Dansbandet Straplers har funnits sedan 1959 och nu är det dags för bandet att ha ett öl uppkallat efter sig.

De bildades 1959 och är en institution inom svensk musik. Nu har herrarna i dansbandet Streaplers också sitt första öl.

De flesta av er som läser det här var inte ens födda när dansbandet Streaplers bildades. 1959 började resan och den fortsätter än i dag. 2013 slutade den sista originalmedlemmen, men det finns fortfarande rutin i bandet. Kjetil Granli har varit med i 30 år, och han gillar ölsatsningen.

– Det här med öl blir en fortsättning på en kort vinkarriär som vi haft tidigare, säger han.

Granli var inblandad i de provsmakningar som bandet gjorde innan ölet skulle bryggas hos Northern Brewers i Storuman.

– Vi gillade ett lageröl och vi tror att det är rätt öl även för vår publik. De är mellan 30 och 75 år och det är nog ett öl som passar bra för en dansbandspublik. Dessutom är vi inte några ipa-gubbar, säger han.

Ölet har fått bandets namn och släpptes på Systembolaget 1 december.

– Det har varit kul för oss att få jobba med ett så ambitiöst bryggeri, säger Granli.

Northern Brewers hör hemma i Storuman och de fick kontakt med bandet via en gemensam bekant . Markus Falkner blev glatt överraskad när ölet sålde slut väldigt snabbt på Systembolaget.

– Det blev en otrolig hajp, vi har ju pushat för det och även bandet har gjort det i sociala media. Vi är glatt överraskade att de valde oss som ett litet bryggeri att samarbeta med.

Han beskriver ölet som okomplicerat men välsmakande.

– Det är inte ett öl som ska sticka ut, utan det ska vara lättdrucket. Vi har mer av ölet på gång till dom som inte hann med att köpa, lovar han.

I vanliga fall hade förstås bandet kunnat promota ölet i samband med sina turnéer. Ett år utan corona blir det cirka 130 spelningar.

– Det är helt sjukt att vi inte får jobba, vi kan ju inte åka runt och spela för åtta personer. Det är tufft för hela nöjesbranschen, men nu har vi i alla fall ett öl att trösta oss med, säger Granli.