Ali vill ta svenska bryggerier till London

Bildspel

Bild 1 av 2

Ali Gol vill satsa på svensk öl i London och söker nu bryggerier som vill vara med.

Satsningen på en bar med svensk öl i London är på paus i coronatider. Men nu hoppas Ali Gol att fler svenska bryggerier ska vara intresserade och öppnar för en gemensam satsning.

Beernews har tidigare skrivit om Ali Gol och hans satsning på baren London Calling Sweden. Baren ligger i heta ölområdet Bermondsey och har bland annat liffer hyllade Cloudwater granne med baren.

Men i coronatider har det varit tufft och satsningen ligger just nu nere.

– 14 mars kom beskedet att ingen fick ha öppet. Vi fick bara sälja öl via beställning på nätet och myndigheterna gjorde razzior tre gånger om dagen, säger Gol.

Nu är han hemma i Göteborg och även om coronaviruset påverkar samhället en hel del även där, så är han glad över att tillfälligt ha lämnat London.

– Det är som paradiset i Sverige om man jämför. London är som en militärstad med utegångsförbud, säger han.

Men satsningen på London Calling Sweden är inte över och när viruset är under kontroll hoppas han kunna fortsätta med att erbjuda svenska öl i London. Gärna i nära samarbete med svenska bryggerier.

– Lokalen och verksamheten ligger ute till försäljning, och det finns intressenter. Bland annat är ett bryggeri intresserat, men jag har också tankar på att behålla den, säger Gol.

Målet är då att hitta ett antal svenska bryggerier som vill samarbeta och vara med och driva London Calling Sweden. Gol säger att han sitter på bra kontakter och har koll på såväl export från Sverige som import till Storbritannien. Tanken är att den nya versionen av London Calling Sweden i större utsträckning ska fungera som en bottle shop.

– Jag vill jobba med mindre producenter och jag älskar det jag byggt upp. Jag behöver veta om det finns svenska bryggerier som vill göra en satsning mot London och Storbritannien, säger han.

Bermondsey har under ett antal år varit ett område som förknippas med hantverksöl. Bryggerier som The Kernel, Fourpure och Partizan brygger sina öl där, och hajpade bryggerier som Cloudwater och Moor har satsat på taproom i området. Ali Gol ser gärna att det finns ett ställe med svenskt fokus även i fortsättningen.

– Jag hoppas kunna skapa ett kollektiv där vi hittar en jämn fördelning och gör London Calling Sweden till ett skyltfönster för svensk öl. Vi har blivit som ett andra hem för svenskarna i London och London är mitt andra hem. jag kommer nog alltid att vilja hålla på med något där, säger han.