Nomineringarna klara till Årets ölutvecklare

Priset för Årets ölutvecklare. Foto: Pressbild

Stigbergets Bryggeri, Systembolaget och Korngårdens Humle. Det är namnen på de som nominerats till Årets ölutvecklare 2021.

Årets ölutvecklare är en utmärkelse som hyllar insatser för den svenska ölkulturen. Utmärkelsen instiftades av Carlsberg Sverige 2011. Vinnaren utses av en jury som leds av Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

– Efter en tuff tid, inte minst för restaurangnäringen, är det glädjande att se hur Sveriges ölscen fortsätter att blomstra. Ölintresset bubblar mer än någonsin och juryn har haft en grannlaga uppgift att välja ut tre kandidater till årets ölutvecklare, säger han.

De övriga som sitter i årets jury är Josefine Törnqvist, Ölgäris, Pelle Tamleht, Nöjesguiden, Sanna Lindberg, DN och White Guide, Jörgen Hasselqvist – Oliver Twist, Ronny Karlsson, Beernews, Joel Linderoth, Land.

Här är motiveringarna till årets nomineringar:

Stigbergets Bryggeri

”Det började med ölbryggning till den egna krogen Hagabions Café och Kino i Göteborg för åtta år sedan. Idag har Stigberget utvecklats till ett bryggeri med kunder över hela världen och samtidigt behållit en hög kvalitet och pricksäkerhet i ölstilar, både moderna och klassiska. Gång på gång har de givit prov på både nyfikenhet och nytänkande.”

Systembolaget

”Under pandemin hade Systembolaget, och dess möjligheter för svenska bryggerier att sälja sina produkter lokalt och nationellt, en stor betydelse för många bryggeriers överlevnad. Dessutom har Systembolaget nyligen öppnat upp Ölstudion i Göteborg med kyld öl och growlers (återfyllningsbara ölflaskor). Något som hade varit helt otänkbart för tio år sedan. Systembolaget har visat att öl inte behöver stå längst bak i butiken på en pall.”

Korngårdens Humle

”Det hela startade med ölbryggning för husbehov hemma på gården i Kornheddinge utanför Staffanstorp i Skåne. Med tiden växte intresset för ölettillverkningens råvaror, framför allt humle. Efter en lyckad pilotodling för drygt fem år sedan, inleddes satsningen på en mer storskalig produktion och idag är ekologisk odlad humle från Lundaslätten verklighet. Korngården nomineras för sitt arbete med att tillgängliggöra och utforska svenska humlesorter och för att detta sker ekologiskt.”

Årets ölutvecklare kommer att utses i slutet av november. Prisutdelningen sker under Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 29 januari. Då kommer även förra årets vinnare av Årets ölutvecklare, Great Swedish Beer Festival, att få ta emot sitt pris.

Här är de senaste fem årens ölutvecklare.

2016 Bottleshop och Folkölsbutiken på Söder i Stockholm

2017 GBG Beer Week

2018 Josefine Törnqvist, Ölgäris

2019 CanMan

2020 Glenn Pålsson och Erik Frithiof, Great Swedish Beer Festival