Klart: De utses till Årets Ölutvecklare

Nu är det klart med Årets Ölutvecklare 2020. Erik Frithiof och Glenn Pålsson tog hem titeln. Foto: Ronny Karlsson.

Mitt under pandemin bestämde de sig för för att arrangera sin ölfestival på ett coronasäkert sätt. Nu är det klart att duon bakom Great Swedish Beer Festival utses till Årets Ölutvecklare 2020.

I konkurrens med de två andra finalisterna, Stene Iscasson samt Haket i Göteborg, tog Glenn Pålsson och Erik Frithiof hem priset.

– De visade var skåpet skulle stå redan 2019 då Sverige fick en helt ny ölfestival och förra året lyckades de anpassa festivalen efter nya förutsättningar, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige och juryns ordförande.

Papporna till Great Swedish Beer Festival är ölnördarna Glenn Pålsson och Erik Frithiof som träffades första gången 2019. Båda tyckte att det saknades en ölmässa som var helt fokuserad på svenskt hantverksöl. Planerna blev verklighet redan samma år då Great Swedish Beer Festival såg dagens ljus i Slagthuset i Malmö. Med 100 bryggerier på plats och 5 000 besökare var succén ett faktum.

Förra året skulle succén upprepas, men förhoppningarna grusades av coronapandemin. Glenn och Erik tvingades tänka om och tänka nytt och lyckades genomföra en coronaanpassad festival, uppdelad i olika pass, med förbokningar och sittande bord. Den handlingskraften föll juryn på läppen och man har utsett Great Swedish Beer Festival till Årets Ölutvecklare.

– Det har varit ett tufft år, inte minst för besöksnäringen, men den svenska ölscenen bubblar fortfarande av initiativkraft och uppfinningsrikedom, det är Great Swedish Beer Festival ett lysande exempel på. Vi i juryn lyfter på hatten för den nya svenska ölfestivalen som redan känns som en tradition, säger Henric Byström.

Det prestigefulla priset för Årets Ölutvecklare kommer att delas ut under Nöjesguidens ölmässa som går av stapeln den 28 augusti och i slutet av augusti, eller när restriktionerna tillåter, kommer tioårsjubileet för Årets Ölutvecklare dessutom att firas på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

De områden som juryn bedömer för att utse Årets Ölutvecklare är: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.

Juryns motivering löd:

Årets vinnare lyckats med konststycket att etablera sig på kort tid och sticka ut bland alla Sveriges ölfestivaler. Great Swedish Beer Festival är ölfestivalen som fokuserar helt på hantverksöl och håller till i ett spektakulärt gammalt slakthus i Malmö. Under 2020 genomfördes festivalen i ny tappning, på ett coronasäkert sätt, för att fortsätta lyfta och visa på utvecklingen och bredden av svenskt hantverksöl. Arrangörerna Erik Frithiof och Glenn Pålsson ställde om och har visat på en passion för ölsverige som både utbildar och inspirerar bryggare som ölnoviser.