Nikola fick fart på export under krisen

BRYGGERIENKÄTEN

Nikola Sarcevic svarar på våra enkätfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Nikola Sarcevic och hans Duckpond har ökat sin export mitt i corona-krisen. Det och mer kan ni få veta av hans enkätsvar.

 

Nikola Sarcevic är sångare i Millencolin men driver också bryggeriet Duckpond. Här är hans svar på våra enkätfrågor.

 

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– Vi har liksom de flesta svenska bryggerier tvingats till bättre produktionsplanering och på det stora hela lägga mer fokus på systembolagsförsäljningen då släppen där har varit och är de enda riktigt säkra släppen man som bryggeri kan räkna med i dessa tider. Visserligen har vi exporterat mer än någonsin under 2020 trots Corona, men exportförsäljningen är ändå svårare att förutspå och planera för.

 

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Vi har många planer och idéer för 2021. Bland annat kommer vi att ta hem mer av produktionen till lokalen i Kungssten i Göteborg. Detta kommer förhoppningsvis innebära att vi kan fortsätta att utvecklas och skapa nya spännande öl och drycker.

 

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna

– Kanske inte hittills det mest mångsidiga bryggeri i landet men jag tycker ändå att Apex Brewing Company varit bäst 2020. Med imponerande fokus och målmedvetenhet går dom sin egen väg och gör sin grej hela vägen in i kaklet, vilket är kompromisslösa humlebomber i toppklass. Ska bli kul att följa dom in i 2021, då dom nämnt att dom kommer producera en serie av lager-öl. Tycker det doftar ”svenska Suarez Family” lång väg kring detta projekt.

 

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– 1) Minimåsen Session IPA – Stigbergets 2) Mead Me Vanilla – Sahtipaja 3) Hoax DIPA – Apex

 

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Bästa lösningen för Duckpond skulle vara att få sälja våra öl direkt från bryggeriet samtidigt som Systembolagsförsäljningen finns kvar. Jag har dock inga höga förväntningar eller förhoppningar kring denna fråga.

 

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Hill Farmstead Brewery, Vermont, USA. Toppkvalitet på allt dom gör (från pilsner till porter till mixed fermentation till humlig IPA) där det verkar som framförallt munkänslan ligger i fokus i allt dom brygger vilket jag både imponeras och inspireras av.