Fullmåne – då var det dags för Lunator

Bildspel

Bild 1 av 10

Kristofer Olsson förbereder bryggningen av Lunator och då krävs i bland att man inte bara håller sig utanför bryggpannorna.

 

Vid årets första fullmåne ska det bryggas Lunator på Grebbestads Bryggeri. Beernews var på plats när inmäskningen startade vid midnatt.

Till tonerna av Ozzy Osbournes ”Bark At The Moon” inleddes bryggningen exakt vid midnatt och därmed har en lång tradition hållits vid liv ännu ett år.

– Det har alltid varit så och ska fortsätta så, säger Kristofer Olsson, bryggare på Grebbestads Bryggeri.

Han och kollegan Erik Åberg samlades på nyårsdagens sista timmar för att förbereda bryggningen. Ända sedan 1999 har ölet bryggts på nästan samma sätt och varje gång vid årets första fullmåne.

– Vi ändrar lite i recepten från år till år, men det är små justeringar. I år har vi använt lite mer rostad malt än tidigare år, säger Olsson.

Ölets historia går alltså tillbaka till andra sidan millennieskiftet. Det började med att dåvarande bryggaren Robert Bush hade vunnit hembryggar-SM med sin dubbelbock Lunator. Det är det receptet som fortfarande är grunden till ölet.

När bryggningen väl var i gång var såväl Kristofer Olsson som Erik Åberg inställda på en lång natt.

– Det tar tid att brygga det här ölet, bland annat deduktionsmäskar vi och det tar längre tid än vanligt, förklarar Olsson.

Själva bryggverket är också en annorlunda upplevelse jämfört med många bryggerier. Det är från 1956 och kräver lite egna tekniker för att få fram en bra öl. Men samtidigt fungerar det bra och det är sällan några problem med mekaniken.

Årets bryggning av Lunator var uppdelat i tre bryggningar. Efter det långa nattpasset kom Johan Hansson in och gjorde den avslutande bryggningen på tisdagsmorgonen.

Cirka 10 000 flaskor ska det bli av årets Lunator och när den lagrats i ett par månader är planen att den ska släppas på Systembolaget i början av maj.

– Det är en klassisk tysk dubbelbock som dessutom går mycket bra att lagra, säger Erik Åberg.