Fortsatt stort intresse för bryggarutbildning

Intresset för den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika fortsätter att vara stort. Inom kort börjar 25 nya studenter som siktar på jobb som bryggare eller med eget bryggeri.

Strax före jul var det avslutning för de studenter som började utbildningen i augusti 2016. Av dom var det flera som startat eller ska starta bryggeri. Dessutom har en stor del av studenterna fått jobb på andra bryggerier.

Inför den utbildningen som inleds 15 januari fortsatte intresset att vara stort. 160 sökande gjorde upp om de 25 platserna på utbildningen.

– Det är kul att så många är intresserade och nu är det klart vilka som kommer att vara med på utbildningen. Den sista personen erbjöds platsen på självaste julafton, säger Christian Åhman, som är ansvarig för den här YH-utbildningen i Ludvika.

Precis som tidigare blir det en hel del praktik och det kommer att engageras olika personer från branschen för att hålla föreläsningar. Nytt är att kvalitet, miljö och säkerhet blir en egen kurs för studenterna.

– Det har tidigare funnits med genom andra kurser men nu blir det ett eget ämne. Vi har också tagit bort läsk- och vattenframställningen för att fokusera mer på ölproduktion, berättar Åhman.

Under den förra utbildningen fanns det bara en tjej bland de 25 som var med från start. Den här gången ser det lite bättre ut.

– Det är sex tjejer den här gången och det är kul. Det är jättebra om vi kan locka fler tjejer till den här branschen, menar Åhman.

Sammanlagt blir det 13 veckors praktik för studenterna under tre terminer. Att hitta platser för praktiken brukar inte vara några problem alls.

– Jag får frågor om det från olika bryggerier hela tiden, det kommer att lösa sig, säger Åhman.

Det är också klart att det blir ytterligare en utbildning efter den som snart startar. Den inleds hösten 2019 och avslutas till jul år 2020.