Studenter redo för jobb trots corona

Bildspel

Bild 1 av 8

Strax fler jul väntar examen och sedan är eleverna från Ludvika redo för bryggerijobb.

Utbildningen har blivit annorlunda i coronatider. Men är snart är runt 20 bryggarstudenter redo för nya utmaningar när utbildningen i Ludvika är klar.

I dag finns tre olika utbildningar för blivande bryggare och alla tre genomförs genom Yrkeshögskolan. Utöver Ludvika finns även utbildningar i Nynäshamn och Kristianstad.

Vi hälsade på i Ludvika och där har coronaviruset gjort att utbildningen fått ändrats om en del.

– Vi sågs här i februari och därefter kom viruset. Nu var första gången som vi samlades här igen, säger Christian Åhman som ansvarar för utbildningen.

Utbildningen genomförs även i vanliga fall en hel del på distans, och sedan samlas studenter för intensivveckor i Ludvika. Men så blev det alltså inte den här våren och sommaren.

Även praktiken har påverkats en del.

– Några blev utan praktik i våras, det var svårt att hitta praktikplatser när bryggerierna hade permitterat. Men några gjorde sin praktik i somras eller gör den nu medan de studerar och det går även att göra praktiken efter utbildningens slut, säger Åhman.

I december avslutas studierna och då ska ett examensarbete vara avklarat. Under utbildningen har man förstås lärt sig mycket om bryggning både via praktik och teori. Men man har också bland annat fått chansen att ta ett körkort för truck.

– Det har varit lite knöligare än vanligt, men har ändå fungerat. Hade vi haft allt på distans även under hösten hade nog däremot en del av studenterna hoppat av, säger Åhman.

Efter nyår är det dags för en ny kull med bryggarstudenter att börja i Ludvika. Då är förhoppningen att utbildningen ska fungera som vanligt, även om de som studerat nu fått den utbildning som krävs för att jobba på ett bryggeri.