Bryggeriutbildningar sköts på distans

Mattias Davidsson, utbildningsledare i Nynäshamn, tror att utbildningen kan skötas enbart på distans. Foto: Ronny Karlsson.

Landets yrkesutbildningar ska drivas på distans på grund av coronaviruset. Det skapar utmaningar för landets tre bryggarutbildningar.

Det var under tisdagsförmiddagen som regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff meddelade att man stänger landets gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Från och med onsdag rekommenderas de skolorna att bedriva sin verksamhet på distans. För de tre bryggarutbildningarna i Ludvika, Nynäshamn och Kristianstad påverkar det här förstås en hel del.

Men utbildningarna ska drivas vidare och i Ludvika görs redan en stor del av utbildningen på distans. Sedan träffas eleverna för intensivveckor med jämna mellanrum.

– Nästa gång vi skulle ses var det planerat i Göteborg men vi får se hur det blir. Mycket blir som vanligt för oss och kanske kan vi ha all utbildning på distans, bland annat via internet, säger Christan Åhman på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika.

I Kristianstad konstaterar Jakob Thomsgård att beslutet är helt nytt och att man behöver få mer information.

– Vår rektor ska komma med mer information. Våra elever har praktik just nu och det här det varit en del problem, bland annat för elever som inte kan ta sig till Danmark där de haft sin praktikplats.

Thomsgård tror att det ska vara möjligt att driva vidare utbildningen enbart på distans.

I Nynäshamn är Mattias Davidsson utbildningsledare och han har också sina elever ute på praktik just nu.

Totalt är det tolv veckor av utbildningen på ett och ett halvt år som sker i seminarieform där och nästa träff är inplanerad i maj. Det är alltså oklart i dag om den utbildningen påverkas, meddelar Davidsson.