Så ska Systembolaget kunna hålla öppet

Elina Yli-Torvi säger att anställda på huvudkontoret kan hamna i butiker om det behövs. Foto: Systembolaget.

Systembolaget tänker hålla öppet så länge det bara går i virustider. Om det behövs kan personal från huvudkontoret hamna ute i butiker för att klara bemanningen.

 

Under onsdagen togs beslut om att gymnasieskolor och vuxenutbildningar ska hålla stängt och från flera håll finns en oro för att även barer och restauranger ska behöva stänga om spridningen av coronaviruset fortsätter. Det vore ett förödande slag mot hela näringen, men den som vill dricka en öl kommer att kunna göra det ändå.

Systembolaget räknar nämligen med att ha öppet som vanligt så länge det går.

– Det är viktigt att samhället inte stannar upp helt, samtidigt som vi vill måna om vår personals säkerhet, säger pressansvarige Elina Yli-Torvi.

I dagsläget håller alla cirka 450 butiker öppet med ordinarie öppettider och så hoppas man att det ska fortsätta även om en del av personalen insjuknar. Då finns nämligen en reservplan.

– Vi tittar på om personer från huvudkontoret då kan hoppa in i butiker. Men dit har vi inte kommit ännu, säger Yli-Torvi.

Systembolagets monopol gör att man är en avgörande faktor för många bryggeriers inkomster. När försäljningen till barer och restauranger rasat är försäljningen på Systembolaget för många den enda vägen till intäkter.

Så länge det är möjligt utan att riskera personalens hälsa tänker man hålla öppet. Ett regeringsbeslut kan förstås också förändra läget, men målet är att ha öppet i möjligaste mån.

– Det kan bli ändrade öppettider eller hända andra saker längre fram. Men vi har inga sådana planer nu.

Precis som på andra platser i samhället gäller sunt förnuft vid besök på Systembolaget.

– Det är viktigt att stanna hemma om man känner sig förkyld, det är av hänsyn till andra och till vår personal. Om du är sjuk kan du ta hjälp av andra för dina inköp, säger Yli-Torvi.