Nu får Bill skapa öl på litet bryggeri igen

Bill Batten har precis påbörjat ännu ett öläventyr i San Diego. Foto: Ronny Karlsson.

Han älskar små bryggerier och har jobbat på fler än de flesta. Nu är Bill Batten i gång med sin nya utmaning i San Diego.

Resan började faktiskt med hela 14 år på Alesmith. Där bryggde Bill Batten öl tillsammans med ägaren Peter Zien och med bryggmästaren Tod Fitzsimmons. Under de 17 åren utvecklades bryggeriet rejält.

– Jag lärde mig mer där än jag skulle ha gjort på någon skola, säger Batten till sajten San Diego Reader.

Men i takt med att Alesmiths öl blev allt mer populära blev det också svårare att hinna med i produktionen. Till slut tog Peter Zien ett beslut om att bygga ett helt nytt bryggeri med ett stort tillhörande taproom. 2016 gick flytten och verksamheten hamnade några kvarter bort i Miramar norr om centrala San Diego. Men Bill Batten stannade kvar och blev i stället anställd av Mikkeller San Diego, som tog över Alesmiths lokaler

Men där blev Batten inte kvar så långe, och i stället skrev han ett anställningskontrakt med TapRoom Beer Company.

Där var han medveten om att det skulle dröja ett tag innan bryggningen kunde börja, företaget höll på att bygga sin bryggeripub i närheten av North Park i San Diego, och Batten var inställd på att göra lite andra jobb i sex månader.

Men det tog över tre år innan bygget var klart.

Under tiden kunde Batten ägna sig åt konsultverksamhet och har i tur och ordning hjälpt till på Black Plague, Coachella Valley och Viewpoint. Alla tre har varit små bryggerier där Batten trivs som allra bäst.

Och nu brygger han alltså äntligen öl på TapRoom. Baren har öppnat och snart väntar premiär för deras stora uteservering.

För rutinerade Bill Batten blir det ännu en utmaning men också det han gillar allra bäst. Nämligen att jobba på ett litet bryggeri.