Jeppe tror på lyft för klassiska ölstilar

Blir 2018 året då moderna bryggare hittar tillbaka till mer klassiska ölstilar? Det tror i alla fall Evil Twins Jeppe Jarnit Bjergsö och han tänker själv bidra till det.

De senaste åren har antalet bryggerier växt snabbt i de flesta länder, och det har också gjort att experimentlustan har märkts betydligt mer för ölkonsumenter. Imperial stouts med en massa olika smak, New England-IPA med nästan ingen beska och berliner weisse med massor av olika frukter har blivit populärt under tiden som utvecklingen pågått.

Men kanske är det dags att ta ett steg tillbaka och se mer på vad som bryggdes innan de här stilarna slog igenom. En som tror en hel del på det är Jeppe Jarnit-Bjergsö, dansken bakom Evil Twin som numera bor i New York där han bygger sitt eget bryggeri.

– Jag tror att vi kommer att vara mer retro under 2018. Med all galen utveckling av nya ölstilar på senare år har många bryggare glömt bort de gamla ölstilarna och slutat att brygga dom, säger han till sajten Vinepair.

Evil Twin har varit ett av bryggerierna som legat i framkant av utvecklingen de senaste åren, men nu bidrar gärna Bjergsö till att fler tar ett steg tillbaka. 

– Jag tror att fler bryggare, däribland jag själv, kommer att ta fram de gamla stilarna igen och brygga till exempel belgiska quadruplar och klassiska lätta india pale ales, säger han.

Samtidigt säger Bjergsö att han inte tror att de moderna stilarna försvinner, utan att tillbakagången handlar om att hitta tillbaka till rötterna.

– Även om det kanske blir limiterade releaser så vill vi göra det för att visa att vi är stolta över vad vi gjorde några år tillbaka i tiden. Även om de ölen kanske inte kan leva upp till det som är mest hajpat i dag.

Läs hela artikeln här.