Munköl gav Stefan första wow-känslan

Sommar 2018

Stefan Alexi fick sin första wow-upplevelse av en öl under en kurs i Bryssel. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

Som tidigare ordförande i Svenska Hembryggareföreningen är Stefan Alexi välkänd bland hembryggare i Sverige. Här kan du läsa hans svar på våra sommarfrågor.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

När jag precis börjat intressera mig för öl för 12 år sedan var Westvleteren det där mytomspunna ölet som var omöjligt att få tag på. Sen läste jag en sommarkurs på Vrije Universiteit i Bryssel 2007 och sista kvällen plockade en av kursledarna fram två flaskor som vi delade på. Första gången jag fick en riktigt wow-upplevelse av en öl.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

Svårt att säga, det finns så många men jag får nog vara förutsägbar och säga Cantillon. Blir minst ett besök varje år med en resväska fylld att ta med hem. Fantastiskt goda öl, och ett väldigt trevligt bryggeri att besöka.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

Skulle gissa att det börjar plana ut mer och mer, och att flera får stänga. Marknaden blir mer och mer mättad och det blir svårare att komma undan med undermåliga produkter. Tyvärr är många av de nya svenska bryggerierna ganska mediokra.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

Med tanke på svensk sommar kan det vara allt från en svalkande pilsner till en kraftig stout… Men är det högsommar är det svårt att slå en kall, välgjord tjeckisk pilsner.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

Mina vänner.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

Jag har besökt Borefts, de Molens festival ett par gånger nu. Festivalen är delvis utomhus och de brukar vara vackert väder och lagom med folk. De kanske inte har de mest hypade bryggerierna men det har alltid varit trevligt. Sen är det tradition att varje bryggeri gör en ny öl enligt årets tema på festivalen.