Munkar vill brygga öl igen efter 220 år

Munkarna i belgiska Grimbergen slutade att brygga öl 1797. Men nu är det snart dags igen på samma plats som för drygt 220 år sedan.

Munkarna i Grimbergen började enligt uppgift att brygga sitt eget öl 1128. Men 1797 invaderade fransmännen området, tog över lokalen och sålde utrustningen.

Under senare tid har Grimbergen levt vidare som öl på ett helt annat sätt. Ölet har producerats av Heineken-ägda Alken-Maes, och säljs utanför Belgien av Carlsberg. Båda de bryggerierna betalar varje år en summa till klostret för att få använda namnet.

Men nu vill alltså munkarna bygga sitt eget mikrobryggeri igen. Planen är att brygga ett brygghus på exakt den plats som man använde förr i tiden.

– Vi vill brygga ett mikrobryggeri som har tydliga kopplingar till historien. Vi vet inte exakt vilket öl vi ska brygga men smakerna har förändrats med åren. Det här ska bli ett öl för 2000-talet säger en av de 20 munkarna i klostret till Reuters.

Man har inga ambitioner att tävla med Chimay och Westmalle, utan vill ha en liten verksamhet. En del tillstånd krävs innan arbetet med brygghuset kan inledas, men målet är att vara igång år 2020. Såväl Alken-Maes som Carlsberg sägs vara positivt inställda till munkarnas planer.