Ministrar sågar M för alkoholbeslut

I helgen röstade moderata partistämman för att det ska tillåtas öl och vin i matvarubutiker. Nu sågas deras beslut av två socialdemokratiska ministrar.

Det var på partistämman i Västerås i helgen som Moderaterna tog beslut om att stå bakom att öl och vin upp till 20 procent får säljas i matvarubutiker i Sverige. Man vill också se gårdsförsäljning och hoppas på söndagsöppet på Systembolaget.
Nu kommer vass kritik mot den nya politiker från regeringen. Social minister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg skriver i en debattartikel i Aftonbladet att de inte förstås besluten.
– Ur ett brottsförebyggande perspektiv är det fullständigt kontraproduktivt att Moderaterna driver förslag om att radikalt öka alkoholtillgängligheten och därmed också den otrygghet i samhället som följer av ökad alkoholkonsumtion. I stället bör vi samla Sverige bakom kraftfulla åtgärder som inte bara syftar till att omhänderta den brottslighet som finns utan även motverka orsakerna till densamma. I ett läge där vi kraftsamlar för att minska våldsbrott driver alltså Moderaterna förslag som kan leda till raka motsatsen. Det är obegripligt, skriver de bland annat.
Man menar att en ökad tillgänglighet ska ge större missbruksproblem och vill hålla fast vid den linje som finns idag.
– Är det verkligen viktigare för Ulf Kristersson att han ska få köpa starköl på Ica än att fler barn ska få växa upp i trygghet? För oss är det självklart att stå upp för den solidariska alkoholpolitik som tjänar Sverige väl. Så blir Sverige tryggare och så bygger vi ett starkare samhälle, skriver de båda ministrarna.