Mikael satsar lokalt med Lilla Hopsingen

Fokus på Stockholm. Det har Mikael Nyman än så länge med sitt bryggeri Lilla Hopsingen. Men där finns också planer på att växa sig större.

Som för så många andra så började Mikael Nymans ölbryggning hemma i köket. Där lärde han sig grunderna på egen hand.

– Jag började för fem år sedan. Jag köpte olika kit och höll på i köket. Men efter hand blev jag mer intresserad och köpte lite mer avancerade grejer, säger han.

När han så fick ett bra erbjudande om att sluta på Ericsson växte planerna på ett eget bryggeri fram. Vid förra årsskiftet fick han tag på en lokal och under våren kom de första ölen ut på marknaden.

– Jag har bryggeriet i ett före detta bageri och det är praktiskt. Där fanns redan klinkergolv och det är perfekt med en lastkaj precis utanför porten. Det jag fick fixa med var ventilationen, säger Nyman.

Bryggningen inriktas så här långt med mot ale och då gärna ganska humliga sådana. Det är också öl som han själv gillar. Namnet på bryggeriet kommer sig av att Lilla Hopsingen har sina lokaler på Lilla Essingen.

– Jag säljer mina öl lokalt och en restaurang här på ön har mina öl. Dessutom har jag sålt till en del andra Stockholmspubar. Det känns som att de har gått bra att få in öl på olika krogar, säger han.

Så här långt känner han att det viktigaste är att ha koll på hela kedjan från bryggning till försäljning och när allt sådant känns bra är planen att öka takten.

– Jag ska gasa på mer, det är planen. Då ska jag ta kontakt med andra pubar och kanske även försöka satsa på lite andra städer, säger Nyman.

Han tänker sig inte någon snabb och stor expansion, men är öppen för att plocka in nya tankar i bryggeriet om det blir aktuellt.