Åre ser fram emot bryggning i USA

BRYGGARENKÄTEN

Åre Bryggcompagni har en hel del spännande framför sig under året. Här svarar de på våra enkätfrågor.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?

– Förutom att vi blev hemmastadda i vårt nya bryggeri i Ängarna och äntligen slutit ett avtal om nationell distribution så var det att för andra gången servera öl på Brewskival 2018 tillsammans med alla fantastiska bryggerier.
2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?
– Vi bryggde cirka 40 000 liter och beräknar brygga cirka 50000 liter 2019. Vi bestämde oss tidigt för att inte jaga stora volymer i vårt bryggeri, vi vill hellre fokusera på kvalitet och balans samtidigt som vi utvecklar mer intressant öl över tid. Vi har som mål att egentligen aldrig brygga mer än cirka 100 000 liter, efter det tycker vi att en del av hantverket försvinner.
3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.
– Sjukt svår fråga och vi tycker nog inte att frågan om vem som är bäst är så intressant. Vi tycker snarare att de som utvecklar ölscenen mest är mer värt att berömma. Marcus Hjalmarsson som med sitt fantastiska gäng genomför en av världens skönaste ölfestivaler i Helsingborg, där både ölintresserade och vanligt folk ges möjlighet att njuta av all världens öl.

STHLM Brewing som med sitt nya bryggeri i Frihamnen och satsningen på mer komplex öl som tar sjukt lång tid att göra bra tycker vi skjuter fram ribban en hel del.

Sen är ju en Kellerbier från Nya Carnegie något vi aldrig säger nej till…
4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?
– Att hitta sin egen balans mellan volym och efterfrågan och att våga att inte dras med i volymhysterin. Vi hoppas också att branschen hittar tillbaka mer till rötterna till hantverket och varför denna härliga bransch en gång uppstod. I våra ögon kom det från att brygga öl med hög kvalitet på riktiga och bra råvaror.
5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?
– Det blir att börja brygga mer komplex öl med vildjäst och bakterier i vårt lilla bryggeri i Huså. Planen är också att åka till USA i juni och brygga en collab med 2nd Shift i St Louis och vara med på deras Criderfest.

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?

– Peter Lincoln på Brewing Költur. Motiveringen är ju för att jag just nu inte kan det för att han blev utvisad då han valde att återinvestera i sitt bryggeri vilket är helt sjukt.