Mer accepterat med alkohol bland barn

Allt fler svenskar tycker att det är okej att drick alkohol när barn är närvarande. Foto: Pixabay.

Alkohol bland barn blir allt mer accepterat av svenskarna. Det visar en ny undersökning från IQ.

Systembolagets dotterbolag IQ har under tio års tid kartlagt svenska folkets attityd till alkohol, och inom många områden är det endast små förändringar som sker.
Men när det gäller alkohol och ungdomar finns en förändring, både när det gäller att dricka alkohol när barn är med och att bjuda ungdomar under 18 år på alkohol.

– Som vuxen bör du tänka på att barn, redan vid små mängder alkohol, märker att du blir förändrad. Något glas vin gör inte dig till en dålig förälder men barnets känslor måste gå först. Och om något händer med barnet måste du som vuxen kunna agera och ta ansvar. Det är viktigt att tänka till och reflektera över sin egen konsumtion, inte minst när barn är med, säger Karin Hagman, vd på IQ. Andelen som anser att det är helt fel att bli berusad när barn är med har minskat från 61 procent 2010 till 51 procent 2019. 59 procent av de tillfrågade kvinnorna i undersökningen tycker att det är helt fel att dricka när barn är närvarande, men bara 43 procent av männen svarar samma sak.
– Forskningen är tydlig, barn som får dricka alkohol hemma, dricker mer senare i livet och har större risk att bli beroende. Ju senare ett barn börjar dricka, desto bättre. Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen, säger Karin Hagman.