Matt tog vägen till Dugges via vingårdar

Bildspel

Bild 1 av 3

Matt Miller är förtjust i Dugges nya pils och ser fram emot att få brygga den ölstilen.


 

Han har tillverkat vin i Australien och Nya Zeeland. Bryggt öl i Kanada och Sydkorea. Nu har Matt Miller börjat som bryggare hos Dugges.

Kanadensaren påbörjade sin tjänst i förra veckan och trivs med att vara i Sverige.

– Jag har varit en del i Sverige tidigare och tycker om både Sverige och Göteborg. Dessutom är Dugges ett av Sveriges bästa bryggerier, om inte det bästa, säger han.

35-åringen har hunnit med en hel del i sitt liv.

Under flera år jobbade han med musikproduktion i Montral, men han tröttnade och ville prova på något annat. Hans första kontakt med dryckesbranschen var när han hjälpte till på en vingård i sydvästra Kanada. Tanken var att han bara skulle vara med under skörden, men han blev kvar även under själva vinproduktionen och återvände dessutom året efter. Därefter blev det jobb på en vingård i Nya Zeeland innan han drog vidare till en vingård i Australien.

Men under hela tiden var det öl som var hans förstaval när det gällde alkoholhaltig dryck och han blev nyfiken på bryggaryrket.

– Jag nådde en nivå inom vinvärlden där jag hade behövt gå någon utbildning för att komma vidare. Dessutom jobbade jag för en vingårdsägare som tidigare hade drivit ett bryggeri. Hon var väldigt hjälpsam och mitt intresse ökade, säger Miller.

2011 var han tillbaka i Kanada och fick sitt första bryggerijobb på Paddockwood. Där fick han vara inblandad i det mesta innan han flyttade till Montreal där han började på bryggpubkedjan Les Trois Brasseur.

– De har säkert 20 olika ställen och brygger öl på varje ställe. Jag började som andrebryggare men blev huvudbryggare efter ungefär ett halvår. Det var en givande tid men vi var inte ett bryggeri som ville flytta gränserna, säger han.

Matt Miller behövde en ny utmaning och den hittade han i Asien. Han hade rest en hel del där och fick kontakt med ett bryggeri som heter Magpie Brewing. När Miller kom dit var det ett kontraktsbryggeri men efter en tid hade man sitt eget bryggeri.

– Det tilltalade mig väldigt mycket och vi bryggde väldigt många olika sorter. Första tiden var man med för att övervaka våra kontraktsbrygder, men sedan blev det egen bryggning, berättar han.

Där fick han ta ett stort ansvar och fick dessutom möjlighet att ta ut svängarna lite mer med sina öl.

– Vi gjorde ganska mycket öl i amerikansk stil, men även en del belgisk öl och en del gose, säger han.

Men nu är det alltså Sverige och Dugges som gäller. Som ni redan räknat ut gillar Matt Miller nya utmaningar och han har hittat en sådan i sitt jobb på Dugges.

– De senaste åren har jag varit den som kunnat mest. Här får jag jobba med bryggare som är mer erfarna än jag och jag ser fram emot att lära mig nya saker. Sedan hoppas jag att de kan lära något av mig också.

Han har väntat ganska länge på att få komma till Sverige. Anställningsintervjun gjordes redan i början av året men sedan har det tagit tid med alla papper och tillstånd som krävs. Nu är han redo att sätta full fart.

– Jag kände mig som en del av familjen redan vid jobbintervjun. Här känner jag att jag vill stanna länge.