Mike satte fart på Lervigs produktion

Bildspel

Bild 1 av 3

Mike Murpphy i mitten tillsammans med Sören Parker Wagner, Dry&Bitter, och Brian Strumke på Stillwater


 

Med Mike Murphy som huvudbryggare har Lervig vuxit och tagit fram en hel del nya öl. I år hoppas man på att nå en produktion på två miljoner liter.

Murphy jobbade under ett antal år på Gourmetbryggeriet i Danmark, men 2010 hamnade han i stället hos Lervig i norska Stavanger.

Nu har hans öl lockat allt fler i såväl Norge som internationellt.

– Vi bryggde 400 000 liter per år när jag började och jag tror att vi kan nå två miljoner liter i år, säger han.

Kapaciteten finns onekligen på bryggeriet. Lervig började som ett varumärke utan eget bryggeri, men när Pripps/Ringes lade ner sitt bryggeri i Stavanger runt 2003 dök det upp en möjlighet. I affären som genomfördes ingick bland annat ett bryggverk på 25 000 liter.

– Folk vara ganska arga när bryggeriet lades ned. Det var uppskattat när någon ville driva det vidare, säger Murphy.

När han kom till Stavanger och bryggeriet blev en av hans uppgifter att ta fram nya ölsorter. De blev i sin tur en viktig anledning till bryggeriets framgångar de senaste åren.

– Jag införde kanske ett lite annat driv på bryggeriet, säger han.

Exporten sker till olika länder, bland annat Sverige. Men han konstaterar att det är tuff konkurrens där.

– Det är många bryggerier som slåss om samma kranar. Det är inte helt lätt att slå sig in där.

Nyligen bryggde man ett öl med namnet Zipper tillsammans med Stigbergets. Ett öl som sålt bra och som blivit uppskattat.

– Det har hänt mycket i Sverige på senare år. Förr låg ni efter Danmark men där har ni kommit i kapp. Bryggerier som Stigbergets, Dugges och Oppigårds tillhör mina favoriter. Och även Omnipollo även om man inte alltid kan dricka ett stort glas av deras öl, säger Murphy.

I dagsläget jobbar 17 personer på Lervig och i fjol ökade man omsättningen med tre procent. Det lär dröja innan man brygger med full kapacitet på det enorma bryggverket, men samtidigt behöver det göras mer öl än vad som görs i dag.

– Vi har alltid slut på ölen, så vi kommer att fortsätta växa, säger Murphy.