Matskeden borta – nu satsar Vega på bar

Bildspel.

Bild 1 av 4

Magnus Vasilis, Otto Asklid, Göran Lember, Karl von Spreti, Claes Ljunggren och Peter Ekvall i den nya baren som öppnar i början av nästa år.

 

I början av nästa år är det premiär för Vega Bryggeris provsmakningsbar. Därmed kan vi nog för gott lägga diskussion om den berömda matskeden åt sidan.

Beernews har i ett antal artiklar berättat om den rekommendation som kom från Länsstyrelsen i somras. Då handlade det om att smakprov hos bryggerier skulle begränsas till en matsked, cirka 1,5 centiliter.

Men när Vega Bryggeri nu fått sitt tillstånd kan vi konstatera att matskeden inte finns med längre. Göteborgs kommuns tillståndsenhet har gett ett tillstånd utan att ange exakt mängd, precis som man pratade om i en av tidigare artiklar.

Nu har ett sådant tillstånd utfärdats och bryggerier som planerar för en bar kan förmodligen andas ut.

– Det ska vara en provsmakningsmängd. Vi tänker att vi gör som de andra som har det här tillståndet. Vi serverar varken mer eller mindre än dom, säger Claes Ljunggren på Vega Bryggeri.

Tanken är att ha öppet varannan lördag med start ganska tidigt under nästa år, och det finns plats för 200 personer enligt tillståndet.

– Vi behöver fixa några detaljer med brandskyddet bara, säger Ljunggren.

Det var i somras som Vega sökte sitt tillstånd och efter en ganska lång väntan kom alltså ett positivt besked.

– Det känns jättebra och det känns kul att Göteborg kan erbjuda sådant här både för invånare och turister. Det gynnar ju dessutom kvalitetsöl, säger Karl von Spreti.

Förutom de allmänna provsmakaningsdagarna kommer bryggeriet också att jobba en hel del med slutna sällskap.

Vega Bryggeri har under hösten växt en hel del. Faktiskt är det så att styrkan dubblerats. Göran Lember har kommit in som säljare, Magnus Vasilis kommer att finnas med på bryggsidan och bidra med recept, och Peter Ekvall kommer att jobba med förpackning. Målet är att alla tre på sikt ska anställas på heltid.

– Det är kul och det rullar på bra så vi behöver vara fler, säger Ljunggren.