Martin lämnade drömjobb för att starta eget

Än så länge dyker upp för att jobba på Dugges då och då. Annars är det Martin Sunesson eget Subbe Bryggeri som gäller som gäller framöver. Foto: Peter Lindh

Martin Sunesson uppfyllde sina drömmar. Han utbildade sig till bryggare och fick jobb på Dugges. Nu har han slutat. För att starta eget bryggeri.

– Jag måste vara dum i huvudet som slutade på Dugges. Det är ett otroligt bra ställe att utvecklas på, men jag skyller på att det var för långa resor.

Just denna dag är Martin Sunesson ändå på Dugges, som inhoppare. Annars är han i full gång med sitt eget Subbe Bryggeri i Varberg, där han också bor. Namnet på bryggeriet kommer från en fyr i Varberg, som ska ge en subtil lokal anknytning.

Tankarna på att starta eget har dock funnits där länge. Som så många andra har han en bakgrund som hembryggare.

– Jag har jobbat i restaurangbranschen i 20 år och började brygga hemma. I början blev det skräp men efter ett tag blev ölen bra och jag funderade på varför den blev det, säger Martin.

Så han började på bryggarutbildningen i Ludvika för att ta reda på det  – med målet att starta ett eget bryggeri efteråt. Antingen ett rent bryggeri eller i en kombination med restaurang.

– Sen fick jag jobbet på Dugges under utbildningen och jobbade där ett år.

Men bryggeriplanerna försvann ändå inte.

– Sandt bryggeri hörde av sig för att se om jag var intresserad av deras lokaler. Först sa jag nej, men efter ett tag blev lokalen aktuell igen och då bestämde jag och min sambo Titti Larsson oss för att slå till, säger Martin.

Ingen utrustning fanns då kvar i det gamla bryggeriet utan Martin har byggt upp bryggeriet från grunden. Första batchen bryggde han i juli. Bryggverket är på 700 liter och årskapaciteten på 24 000 liter. Sen finns det utrymme att växa i bryggeriet.

– Vi vill vara ett stort bryggeri i litet format; vi ska ha alla processer som ett stort bryggeri har och göra riktigt bra öl med bra kvalitet.

– Det ska inte kännas som ett litet bryggeri. Jag har höga ambitioner med kvalitet på allt.

Just kvalitetstänket är något av det viktigaste som han tagit med sig från Dugges.

– Deras arbete på den kalla sidan, hur man undviker syrepåverkan – det finns en syreparanoia på Dugges som är positiv. Och överlag deras kvalitetsarbete, jag vet inte nåt bryggeri som jobbar så hårt med ölen efter bryggningen som Dugges gör.

Martin har väldigt bra kontakter i Varbergs krogvärld och är väldigt nöjd med responsen han har fått på lanseringen.

– Det har varit helt fantastiskt. Vi har fått in vår öl på uppåt tio restauranger, säger han.

Nu tittar han norrut och berättar att bryggeriets öl är på väg in på att par krogar i Göteborg också, även om han inte avslöjar vilka.

Totalt har han tagit fram fem olika öl. En Golden Ale som han fått in i lokala sortimentet och en dubbel-IPA som han hoppas få in i januari 2019.

Det har varit mycket arbete med att få igång bryggeriet och att få alla delar att fungera, men han är ändå nöjd nu.

– Det känns svinbra. Jag är sjukt glad att vi gjorde detta – även om det är korkat …