Många hyllor tomma hos Systembolaget

Systembolaget har under sommaren haft svårt med att fylla upp hyllorna med produkter. Foto: Systembolaget.

Under sommaren är det många som vill njuta av en god öl eller ett glas vin hemma eller på en fest. Men många produkter är svåra att få tag på och flera hyllor på Systembolaget står tomma.

 

Problemet har blivit större och större den senaste tiden och anställda i butiker vittnar om att många storsäljare är helt slut.  Detta gäller såväl öl som vin och sprit.

En stor efterfrågan på varor, samtidigt som det finns leveransproblem är orsaken.

– Distributörerna har det ansträngt. Då upplever även vi att det är ansträngt med att leverera rätt mängd och i tid. Och det innebär att vissa varor då helt enkelt tar slut. Det är så när det gäller matvaror också, man hinner inte plocka ordrar i tid, vissa varor kommer inte med leverans. Det är även problem på transportsidan, där man inte hinner få tag på chaufförer för det är så högt tryck, säger Systembolagets presschef Anders Porelius till Jönköpings-Posten.

Systembolaget försöker bland annat att göra nya prioriteringar och man för också samtal hela tiden med de olika leverantörerna. Men i dagsläget finns inget datum för när problemen kan vara över.

 – Vi ser inga indikationer på att det kommer lätta. Vi får fortsätta på det här sättet, fortsätta ha dialog med distributören. Jag kan inte sia hur det kommer bli, säger Porelius.

Beernews berättade också häromdagen om hur burkbristen stoppar Krönleins från att ha flera av sina storsäljande öl på hyllorna. Där får man helt enkelt inte fram burkar så att ölen kan förpackas och det har lett till flera inställda bryggningar.

De produkter som inte når Systembolagets hyllor tappar förstås i försäljning och det kan påverka negativt när det gäller hur många butiker en produkt ska finnas i. Systembolaget gör återkommande sådana utvärderingar och då är det antal sålda liter som bestämmer hur tillgänglig en produkt ska vara.