Majornas Bryggeri en hobby som kan växa

Första batchen gjordes i somras. Nu har Majornas Bryggeri börjat synas allt mer på krogar i hemområdet.

– Det är en tidskrävande hobby, men visst har vi en del planer för framtiden, säger Alf Ekblad.

Han är en av fem hembryggare bakom Majornas Bryggeri. De övriga är Alf Sjöberg, Anna Jernryd, Tobbe Johansson och Johan Lundin. Bolaget bildades 2014, men precis som för många andra nya bryggerier tog det tid att få till allt.

– Framför allt tog det tid att hitta en lokal, och det är en del tillstånd som måste fram, säger Ekblad.

Bryggeriet började i riktigt liten skala med ett 50-liters bryggverk.

– Vi gör alla detta vid sidan av jobb eller studier, säger Ekblad.

Nu finns en deal med Alingsås Bryggeri, där de kan brygga batcher på 750 liter.

– Vi kan vara där när det finns plats i bryggeriet. Vi kommer att brygga en porter tillsammans med dom i början av nästa år, det ska bli kul, säger Ekblad.

Intresset för ölbryggning började runt 2012, och då lånade man en källarlokal där Tobbe Johansson bodde. Nu har man en annan lokal, men en flytt till kan bli nödvändig.

– Vi insåg ganska snabbt att vi slår i taket även där vi är nu. Men det är dyrt med lokaler och vi vill gärna vara någonstans i Majorna. Vi tjänar inga pengar på det här, bolaget kanske har börjat gå runt den senaste tiden, säger Ekblad.

Några konkreta expansionsplaner finns inte just nu, men visst pratas det om sådant. Att komma in på Systembolaget ingår i planerna, och kanske kan det en dag finnas en bryggeripub. Det är i alla fall något som Alf Ekblad skulle gilla.

– Vi har tagit flera steg med bryggeriet sedan vi började. Nu får se se vad nästa steg blir.