Lucka 6: Marianne fixade originalet

Marianne Wallberg finns i lucka nummer sex i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 6: Marianne Wallberg

Även om det i dag känns självklart med ölfestivaler och ölmässor så var det verkligen inte det för 10–20 år sedan. Faktum är att fram till 2008 så fanns det bara en ölfestival i Sverige och det var den som Marianne startade redan 1992 – Stockholm Beer & Whisky Festival. Den startades alltså flera år innan den första svenska ölboomen skulle komma.
Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?
– Att jag startade Stockholm Beer & Whisky Festival, fast det var ju redan 1992. Det var den allra första ölfestivalen i Sverige och den är fortfarande efter 28:e upplagan en av de tre största i världen. SBWF blev en ”start-knapp” för ölintresset, faktiskt inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Det nyvunna ölintresset blev sedan grunden för de många nya spännande bryggerier som började växa fram.
Stockholm Beer & Whisky Festival hjälpte många svenska bryggerier att hitta en publik då detta var en av få chanser för öldrickare att upptäcka nya bryggerier och nya öl. Man ska komma ihåg att utbudet av svensk öl på Systembolaget vid den här tidpunkten var väldigt torftigt.
Mariannes festival blev ett av startskotten som gjorde att ölintresset växte hos personer som vanligtvis bara drack stor stark. Stockholm Beer & Whisky Festival har sedan dess fortsatt vara en dörröppnare för den breda ölpubliken.

Det är därför självklart att Marianne är en av de 24 personer som har haft betydande inverkan på den svenska ölkulturen. Hon är också en av få som varit med i mer än 25 år vilket sannerligen gjort avtryck.

Vi tackar Marianne Wallberg för allt hon gjort för den svenska ölrevolutionen i över två decennier.
Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?
– En Carnegie Porter som jag har haft i min källare i 25 år.