Lucka 7: Håkan en av huvudpersonerna

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 7: Håkan Lundgren

Håkan Lundgren är kanske inte ett känt namn bland nya ölkonsumenter men han är given på listan och definitivt en av huvudpersonerna i den svenska ölrevolutionen. Håkan är en av grundarna till Svenska Ölfrämjandet (1985) och var drivande att starta Svenska Hembryggareföreningen.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– 1994 hade redan de viktigaste händelserna ägt rum. Konsumenterna reste sig 1985 då Svenska Ölfrämjandet bildades och EU-inträdet medförde att starkare öl än den forna 5,6 vol%-gränsen slopades, det gjorde att massor av nya ölstilar blev tillgängliga.

Håkans lobbyarbete i Svenska Ölfrämjandet ledde till att Systembolaget på test inrättade ett litet specialsortiment i några få butiker. Satsningen blev lyckad och Systembolaget fortsatte satsa på hantverksöl.

Håkan Lundgren (tillsammans med Svante Ekelin) står också bakom boken Ölbryggning: en handbok för hembryggare, som var en av de viktigaste inspirationskällorna för både hembryggare och hantverksbryggerier under 90- och 00-talet.

Därtill står Håkan även bakom ett av den svenska hantverksölens ikonöl som också bär hans namn – Lundgrens Lager. Ölet kom 1996 och var ett av de första från Kungsholmens Kvartersbryggeri (senare Nils Oscar) som Håkan också var medgrundare till. Ölet var en ögonöppnare för ölintresserade i mitten och slutet av 90-talet. Kunde ett svenskt lageröl smaka såhär? Ölet var rikligt humlat med amerikanska humlesorten Cascade och var ett av de allra första svenska ölen med humle från nya världen. Ölet inspirerade hembryggare och andra svenska bryggerier.

Vi tackar Håkan Lundgren för hans stora arbete med den svenska hembryggarscenen och det tidiga arbetet att skapa förutsättningar för ett bättre ölutbud i Sverige.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– En pint Taylor Landlord, från Timothy Taylor i Yorkshire. Tveklöst.