Kultölet är tillbaka – så skapades det

Bildspel

Bild 1 av 2

Leffe är en av Håkan Lundgrens favoritöl, men bland svenska ölälskare är han mest känd som mannen bakom Lundgrens Lager.

1996 var Lundgrens Lager en mindre revolution på den svenska ölscenen. Nu gör ölet comeback och Håkan Lundgren ser fram emot att se ölet på Systembolagets hyllor igen.

Håkan Lundgren är en av de stora profilerna inom modern svensk hantverksöl. Han var en riktigt duktig hembryggare, utbildad öldomare och var med och startade upp Kungsholmens Kvartersbryggeri, som senare blev till Nils Oscar. Det var som hembryggare han först skapade receptet till Lundgrens Lager, som på den tiden överraskade många med sin tydliga humleprofil.

– Det ska bli kul att få fart på det ölet igen, säger Lundgren.

Inspirationen till Lundgrens Lager fick han i två omgångar.

Det hela började under en resa i USA under tidigt 90-tal. Han hamnade då på numera nedlagda bryggeriet Oldenburg i Kentucky och efter en rundtur där fick han smaka ett öl som inte påminde om något annat. Det var en välhumlad lager med en hel del cascade.

– Den var väldigt god och något jag inte alls hade förväntat mig. På den tiden åkte man till USA för att dricka Sierra Nevadas öl, men det här var något annat, berättar Lundgren.

Mer inspiration kom när han dömde SM för hembryggare ett par år senare. Då hade Horst Fritze bryggt ett öl som påminde om det Lundgren provat i USA, och den här gången bestämde han sig för att gå vidare med sina planer.

– Jag dömde det ölet väldigt högt, medan de andra domarna var lite stramare, berättar han.

Efter en del tester hemma med att skapa Lundgrens Lager närmade det sig premiär för Kungsholmens Kvartersbryggeri. Men ingen hade planerat vilka öl som skulle bryggas, så Håkan Lundgren tog med sig sin hembrygd och bjöd på den.

– De gillade den och jag skruvade på den lite till. Sedan bryggde vi 500 liter på vårt nya bryggverk, säger Lundgren.

Bryggeriet var med bland pionjärerna under 1990-talet, men ekonomin var inte den bästa. Till slut köpte Karl-David Sundberg  ut övriga delägare och det blev starten på en resa som senare medförde en innebar flytt till Nyköping och namnändringar som till slut landade i Nils Oscar.

Där fortsatte ölet att bryggas och det sålde bra, men för ett antal år sedan avslutades produktionen.

Nu är Håkan Lundgren förstås glad att ölet kommer tillbaka, men en form av comeback har ölet redan haft.

– Jag hade med mig en hembryggd variant till hembryggar-SM 2019 och då blev det köer. Det var flera som tyckte få att det var som att komma tillbaka till 90-talet, säger Lundgren.

Det är originalreceptet som legat till grund när Nils Oscar återskapat ölet och etiketten är också tillbaka så som den såg ut på 90-talet. Även den skapades av Håkan Lundgen.

– Jag har förstås inget mot det och jag hoppas att det kan bli fart på produktionen igen, säger han.

Även för Nils Oscar är det en stor händelse när ölet är tillbaka.

– Väldigt roligt att få släppa denna omtalade klassiker igen. Genom åren har många önskat tillbaka den och det blir extra roligt för alla som minns den. Receptet var verkligen före sin tid och den står sig riktigt bra trots att 30 år har gått. Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Ida Lindberg Klausen.

För dom som är nyfikna på ölet kommer det att ha premiär på Nöjesguidens ölmässa 25 januari. Där kommer Nils Oscar att ha med sig det nygamla ölet. Därefter väntar en lansering på Systembolaget i februari. Håkan Lundgren hoppas på att provsmaka ölet inför den officiella premiären och han har höga förväntningar.

– Jag vet inte om jag har tid att komma till mässan, men Lundgrens Lager talar för sig själv och även om det har hänt mycket på marknaden så är det få bryggerier som jobbat med utveckling av lageröl. Jag tror att det här blir ett tillskott till den befintliga ölfloran.