Lucka 8: Mikael tog den humliga vägen

Mikael Dugge Engström är bakom lucka nummer 8. Foto: Automagskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 8: Mikael “Dugge” Engström

Även om det idag kryllar av bryggerier i Sverige var det en helt annan situation då Mikael “Dugge” Engström drog igång sitt bryggeri i Göteborg (eller Mölndal) 2005. Faktum är att det inte fanns något hantverksbryggeri i staden när Mikael skulle göra den vågade satsningen.

Bland ölintresserade blev Dugges öl snabbt omtalade och det pratades om bryggeriet som gjorde öl som smakade som de bästa amerikanska humlade ölen och vid tidpunkten fanns det ingen annan i Sverige som gjorde lika humliga öl. 

Men Mikael och Dugges satte inte enbart humlig öl på Sverigekartan utan var även tidig med att sprida suröl, åtminstone när det kommer till berliner weisse. Dagens stora intresse för suröl med frukt och annan smaksättning kan man delvis tacka Dugges för. Ölen har även letat sig långt utanför Sverige och Mikael sprider nu bryggeriet internationellt.

Finns det något du hade gjort annorlunda nu med facit i hand?
– Jag skulle gjort som Mikkel och Henok. Struntat i att bygga ett bryggeri. Oj, vad mycket arbete och bekymmer jag skulle sluppit. Men det är klart att det här alternativet är ganska trevligt när det värsta jobbet nu är gjort. Dessutom försörjer jag 12 innovativa bryggeriarbetare på heltid idag vilket jag är väldigt stolt över.

Att Mikael har betytt mycket för ölgöteborg är en självklarhet. Detta uppmärksammades inte minst 2017 då han var den förste som fick priset som Årets ölgöteborgare. Många är de bryggerier i Göteborg och resten av Sverige som tackar Mikael för hans ovärderliga hjälp när de startade upp sina bryggerier.

Vi tackar också Mikael “Dugge” Engström för allt han har gjort för den göteborgska och svenska ölkulturen i snart 15 år nu. Avtrycken är stora och många.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?
– Det skulle inte vara så dumt att få dricka en sval Saison Dupont strax innan jag lämnar jordelivet. Skulle smaka bra även i sängen på långvården.