Lucka 3: Skrubbe en viktig ambassadör

Jens Skrubbe är nummer tre i julkalendern. Foto: Automatiskt Bryggeri

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 3: Jens Skrubbe.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Den belgiska ölen har nästan funnits längre i Sverige än det moderna svenska hantverksölen. Spännande belgiska öl kom snabbt in i Sverige direkt efter att importmonopolet och den övre alkoholstyrkan för starköl försvann. Det gjorde att många av de tidigt ölintresserade fick en belgisk “öluppfostran”.

En som i många år jobbat för det belgiska ölet är Jens Skrubbe, idag en framstående öl-ambassadör för Belgien i Sverige. Jens engagemang i belgiska öl har resulterat i mängder med öl, resor, artiklar, provningar och föreläsningar.

-Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?
Jens: “Självklart över att vara delaktig i Belgoklubben, men jag måste ändå lyfta fram Södvik Säsong vilket är en saison jag var med och plockade fram för tio år sedan när väldigt få i Sverige kände till denna stil.”

Belgoklubben, som Jens refererar till, är Sveriges första prenumerationsklubb för öl. Jens blev 2013 klubbens rådgivare och ölexpert. Belgoklubben har sedan dess blivit en populär tjänst för både inbitna belgoälskare och nya konsumenter som är nyfikna på den belgiska ölfloran.

Finns det någon person i Sverige som du personligen tycker ska vara med på vår lista?
Jens: “Jan Erik Svensson är självklar men jag vill även hålla fram Håkan Lundgren samt Håkan Reuterwall som med ett grundligt och idogt sökande plockade in en suverän belgisk ölportfölj under 90-talet”.

Vi tackar Jens Skrubbe för att ha bidragit till differentieringen av den svenska ölscenen genom att sprida kunskapen om ett av världens klassiska ölländer. Många är de som fått en belgisk ”ölupplevelse” och blivit lojala till den belgiska ölen tack vare Jens missionerande.

– Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

Jens: Westmalle Tripel.