Hembryggare får synas på bolagshyllorna

Bildspel

Bild 1 av 3

Biere Blonde och Orange Invasion Chocolat Stout är de två ölen som Eskilstuna Ölkultur släppt på Systembolaget i samarbete med prisade hembryggare.

Nu kan du köpa hembryggares öl på Systembolaget igen. I går släpptes två öl som är gjorda i samarbete mellan Eskilstuna Ölkultur och framgångsrika hembryggare.

Bryggeriet Eskilstuna Ölkultur startades av lokala hembryggare och hjärtat finns fortfarande hos landets tusentals bryggerier i kök och källare. Nu finns två nya öl på Systembolaget som är gjorda tillsammans med hembryggare.

Biere Blond är bryggd av Robin Andersson, huvudbryggare på Ölkultur, tillsammans med Patrik Svensk från Strängnäs som vann Sörmländska Mästerskapen i hembryggning, arrangerad av Eskilstuna Ölkultur.

Patrik har vunnit det mesta som går att vinna för en hembryggare i Sverige, Europa och USA. Biere Blond är en ljus belgisk ale med låg beska, lätt fruktig och kryddig med en mjukt maltig smak.

Orange Invasion Chocolat Stout är bryggd av Robin Andersson och Niklas Mannberg som vann en guldmedalj vid Svenska Hembryggarföreningens Belgoträff i Uppsala 2019. Priset blev att få brygga en öl “på riktigt” hos Eskilstuna Ölkultur.

Niklas valde att göra en belgisk stout, smaksatt med choklad och apelsin. Resultatet blev en mumsig bryggd som passar speciellt bra i decembermörker och julförberedelser, menar bryggeriet.