Ljust öl på mörk hembryggartävling

Simon Svensson instruerar hembryggarna på premiäråret 2018. Foto: Peter Lindh

När Porter & Stout-träffen drar igång igen nästa år är det med en smärre överraskning. Även ljusa öl är tillåtna.

Förra året blev det ingen Porter & Stout-träff i Göteborg och i år kom de släppta restriktionerna för sent, så hembryggartävlingen blir i februari nästa år i stället.

Nytt för i år är att andra öl än porter och stout släpps in, något som kanske kan uppröra en eller annan mörkervän.

– Det är ett visst svek, det får man erkänna, men jag tror att det blir roligare för alla, säger Simon Svensson på Gothia.

Simon Svensson, ordförande i arrangerande Gothia Hembryggarförening, ska förstås delta själv också, men än har han inte börjat brygga inför tävlingen. Foto: Peter Lindh

Huvudfokus kommer fortfarande att vara på porter och stout. Det är bara de stilarna som är tillåtna i domartävlingen. Däremot får deltagarna ställa upp med vilken öltyp de vill i folkets val.

Att träffen blir i februari i stället för i höst, som brukligt, beror på att datumen bestämdes innan beskedet om lättade restriktioner kom.

– Det hade varit för tajt för folk att hinna brygga och nu slipper vi krocka med Porter & Stoutfestivalen, vi vill inte ligga för nära den. Så det här kan mycket väl vara ett datum som återkommer.

Förra gången träffen arrangerades var 2019, då var det drygt 50 deltagare och det är där någonstans man vill hamna den här gången

– Det ger en rimlig chans för besökarna att hinna smaka på allting.

Precis som tidigare blir platsen Kulturhuset Möllan i Mölndal och datumet är 5 februari. I domartävlingen tävlar porter och stout i en svag och en stark klass.