Svamp kan användas för veganvänlig öl

Företaget Chinova Bioworks i Kanada har tagit fram en svampbaserad lösning för klarning av öl. Foto: Pixabay

Ett kanadensiskt företag har hittat ett nytt sätt att ersätta animaliska klarningsmedel. Vanliga trädgårdschampinjoner ska nu ge ett nytt medel för att hjälpa bryggerierna att tillfredsställa sina vegankunder.

Det är startup-företaget Chinova Bioworks i Kanada som tagit fram en ny produkt för klarning av öl som baseras på delar av champinjonen som annars inte används, utan i dagsläget slängs.

Produkten som heter Chiber är tänkt att ersätta andra klarningsmedel som exempelvis fiskblåsor och gelatin och därmed ger veganer ett bättre alternativ.

– Alkoholdrycker och då speciellt öl använder djurbaserade syntetiska ingredienser och vi tror att vi kan göra skillnad här, säger David Brown, en av grundarna av Chinova till The Drinks Business.

Enligt företagets egna tidiga tester verkar Chiber åtta gånger snabbare när det gäller att få jästen att lägga sig efter avslutad jäsning. Och enligt samma källa ge andra fördelar som göra ölen mer lagringsvänlig.

– Folk letar efter växtbaserade veganalternativ i varje del av livet. Så vi har utvecklat en hållbar lösning baserad på vår champinjonfiberteknologi, säger Brown.

Produkten har redan använts på andra områden, som alternativ för kött- och mjölkprodukter.

Chiber ska lanseras på marknaden för bryggerier på global nivå under första kvartalet 2022.

Läs mer här.