Lindvalls tog över där Villovägen slutade

Bröderna Lindvall hyr Villovägens bryggeri. Foto: Mari-Anna Cederquist Olsson

När ett bryggeri försvinner tillkommer oftast ett annat eller två. Det gällde även när bryggeriet Villovägen slutade att göra öl. Nu hyr ett nytt gäng in sig i stället, Lindvalls.

Sven Eklund, mannen bakom Villovägens i Falun tröttnade på att göra öl. Det var för mycket jobb och för lite pengar tillbaka.

– Jag slutade i september förra året, nu gör jag gin i stället i ett dotterföretag, Falu Bränneri. Mindre jobb och bättre marginal med gin, säger han och berättar att han producerar 5000 liter sprit på helårsbasis.

– Bryggningen saknar jag inte det minsta. Det är ett ganska tungt jobb, speciellt om man är ensam.

Men bryggeriet står kvar och för att slippa ha det tomt har han hyrt ut det istället. Bröderna Andreas och Rickard Lindvall fick höra talas om att bryggeriet stod oanvänt. Och i oktober förra året drog den nya verksamheten igång.

– Vi halkade in lite på ett bananskal. Vi skulle brygga hemma till farmors 80-årskalas, men det blev inställt. Fast vi fortsatte att brygga i alla fall och sen hörde vi att Sven var less på bryggeriet så vi snackade med honom och på den vägen är det, säger Andreas Lindvall.

Till att börja med koncentrerade de sig på krogförsäljning och trots coronan lyckades de sälja en del, även om det minskade när den senaste vågen kom. Så nu har de gått samma väg som många andra små bryggerier gjort under krisen.

– Vi lanserade precis våra första öl på Systembolaget. Det gick väldigt bra och sålde slut första dagen, i alla fall i Falun. Så nu är det bara att gå tillbaka till flaskandet, säger Andreas.

Han och brodern Rickard tänker sig att först och främst rikta in sig på moderna ölstilar typ neipa.

– Vi är inte supertraditionella, utan gillar den typ av öl som är trendig just nu. Vi vill göra välhumlat. Men vi har även tankar på att några hyllöl som pilsner och modern lager.

– Sen hoppas vi att kan komma till en punkt där vi kan experimentera mer och ha ett mer tillfälligt sortiment.

Volymerna är inte så stora. Bröderna har som målsättning att brygga en gång i veckan i deras 500-liters bryggverk.

– Vi vill ligga på ungefär 2000 liter i månaden och vi är inte riktigt där än. Men nu med Systembolaget ska vi förhoppningsvis kunna brygga mer.

Och även om de idag ägnar fritiden åt bryggeriet så har de större planer på sikt.

– Vi hoppas att det ska kunna bli heltid för åtminstone en av oss, men som det ser ut nu räknar vi med att det kan ta lite längre tid än vi tänkt att nå dit.