Nu kan du köpa ditt eget fat med lagrad öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Carina Mian kommer att vara kvalitetsansvarig när Villovägen erbjuder kunder att köpa sina egna fat med öl.

 

I whiskyvärlden har du kunnat köpa ditt eget fat med whisky. Nu provas samma koncept fast med öl hos Villovägens Bryggeri i Dalarna.

Det är Sven Eklund, grundare av bryggeriet, som genomför satsningen tillsammans med fatexpertern Carina Mian.

– Det är jättestort intresse. Vi har redan sålt elva fat och vi har bara plats för 20, säger Eklund.

Kunder har möjlighet att välja mellan olika fat och kan också välja vilket av Villovägens öl som de vill fatlagra. De kan sedan komma och smaka av ölet och när det är färdigt buteljeras det och får sin egen etikett.

– Det kommer att vara olika tider. Om det är ett nytt fat med svensk ek kan det räcka med en vecka, men andra typer av fat kräver mer tid, säger Eklund.

Han har anlitat fatexperten Carina Mian för projektet. Hon kommer att hålla koll på faten och göra avsmakningar för att se hur det utvecklas och när det är färdigt.

– Jag är ansvarig för kvaliteten, för at det ska bli bra. Jag kommer att rekommendera kunderna när det är dags att hälla ölet på flaska, säger hon.

Mian är utbildad sommelier men säger sig ha tappat bort vintet till förmån för öl och whisky på senare år.

– Det som hänt inom ölvärlden de senaste åren är fantastiskt, säger hon.

Nu verkar det vara populärt också att ha sitt eet träfat med öl. Romfat, sherryfat och bourbonfat är några av de fat som erbjuds till kunderna.

– Vi kommer at använda faten flera gånger och det kommer att bli annorlunda varje gång. Det känns himla spännande att vara med på detta, säger hon.