Ministern förlänger alkoholstoppet

Socialminister Lena Hallengren kan inte garantera att det blir alkoholstopp från 22.00 från och med helgen. Foto: Pressbild.

Med bara två dagar kvar till den planerade lindringen av alkoholstoppet kommer beskedet. Alkoholstoppet från 20.00 förlängs i ytterligare en vecka.

Det innebär att det är förbjudet att servera alkohol på krogar efter 20.00 fram till 24 januari.

– Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället, säger Lena Hallengren till SVT.

Det gör att de många krögare som börjat ta emot bokningar för att ha gäster lite senare på källaren under nästa vecka, får avboka och återigen förlora intäkter. Det finns heller inga garantier för att alkoholstoppet upphävs 24 januari. Det kan komma ytterligare nya besked.

– Sedan får vi helt enkelt återkomma, säger Lena Hallengren till SVT.

Så sent som under onsdagskvällen kunde ministern inte ge något besked alls. Många krögare var redan inför beslutet irriterade på hur regeringen dröjt med att lämna besked. 

– Vi förstår det och kommer att ge besked. Vi är fortfarande i ett läge som är väldigt allvarligt när det gäller smittspridning, när det gäller trycket på vården, när det gäller inlagda på sjukhus och intensiven. Vi måste hela tiden väga de åtgärder vi vidtar. Jag kan bara försäkra att det är ingenting vi tar lätt på, sade Hallengren till Aftonbladet i går.