Desperation efter nytt alkoholstopp

Peter Iwers på Restaurang 2112 är förtvivlad efter regeringens senaste besked om öppettider på restauranger.

Efter regeringens senaste beslut om att förlänga restaurangernas förkortade öppettider är nu branschen desperat.

I dag kom regeringens beslut om att de förkortade öppettiderna för restauranger och barer inte upphör på lördag utan i stället gäller nu 20.00 fram tills den 24 januari – eller längre, beroende på smittoläget.

Peter Iwers på Odd Island är också delägare i Restaurang 2112 i Göteborg och han är förtvivlad över beslutet från socialminister Lena Hallengren och regeringen.

– Jag förstår inte varför denna människa fortsätter att straffa restaurangnäringen när det finns bevis på att det inte är där smittan sprids, säger Peter Iwers.

– Jag har pratat med kollegor som säger att de går under nu. Pengarna är slut de kan inte betala lön och hyror. Samtidigt säger regeringen att det finns stöd att söka, men det är lögn. Det nya permitteringsstödet klubbas den 15 februari och sen tar det fem till åtta veckor att verkställa innan vi kan söka det. Det är så lätt att säga att vi måste stoppa smittspridningen, men stäng ner oss då och ge oss stöd så att vi kan betala personal och hyror.

Peter Iwers efterlyser en dialog mellan restaurangbranschen och regeringen som han tycker saknas idag.

– Det är människor det handlar om. Magdalena Andersson sitter och leker med monopolpengar medan människor lider och gråter. Jag vet att sjukvården går på knäna, men vad händer när så många småföretag går i konkurs? Det här är galenskap!

Han berättar också att sajten restaurangbransch.se startat en namninsamling där man för fram konkreta förslag på hur man kan lösa problemen som hittills samlat drygt 2000 namnunderskrifter.

Idag gick även PG Nilsson på Svenska Brasserier ut på Facebook och utmanade hela branschen till protest. Så här skrev han:

”OK Branschen, så här gör vi:
klockan 15:00 alla vardagar så ställer vi oss, personal och ägare tillsammans, utanför våra restauranger med grytor och kastruller, slevar och lock och låter så mycket vi kan. Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills Finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats utbetalda.”