Lakeside Brewery gör öl med Mustasch

Bandet Mustasch gör öl tillsammans med Lakeside. Foto: Pressbild

Lakeside Brewery i Ulricehamn släpper snart ett nytt öl. Det kanske inte är så unikt, men det faktum att de gör det med en av deltagarna i Melodifestivalen gör det lite ovanligare.

Det svenska metalbandet Mustasch har hängt med rätt länge, det bildades redan 1998 och fick sin första Grammis 2007, men just nu kanske bandet är mest omskrivet för sin medverkan i årets melodifestival.

Nu är det även aktuellt i ölbranschen eftersom de ska släppa en egen öl tillsammans med Lakeside Brewery.

– Vad gör man när man tröttnat på all jävla skitöl som saluförs nuförtiden? Jo, man producerar ett eget. Lite som när man gör sin musik – spela eller dö, med angenäm styrka och smak, kommenterar sångaren Ralf Gyllenhammar.

Jimmy Källvik på Lakeside Brewery.

– Det blir en internationell lager, men ändå hantverksmässigt gjord med smak. En trevlig sommaröl, beskriver Jimmy Källvik skapelsen som ännu inte fått något namn.

Han själv är ”självklart hårdrockare” själv och det var när Mustaschs trummis Robban Bäck steg in på bryggeriet som samarbetet kom på tal.

– Han var här för att spela in en skiva med ett annat band och kollade bara läget. I samma veva berättade han att han var delägare i en krog i Stockholm, Bröderna Olsson Garlic & Shot, så han plockade med sig några lådor dit.

– Sen ringde sångaren Ralf Gyllenhammar mig och frågade om jag var sugen på att göra ett öl med dem.

Det ville Jimmy och sen dess har han gjort tre provbryggningar där bandet kommit med input på resultatet.

– De hade egentligen inte jättemycket att säga. De ville gå mer mot bärnsten och öka alkoholhalten lite efter första batchen. Jag tror att de tycker om det allihopa.

Det färdiga ölets alkoholhalt kommer att ligga i överkant för en internationell lager med ungefär 5,7 volymprocent och kommer att släppas i Systembolagets lokala sortiment.