Kyrkan blev till ett bryggeri i Sundbyberg

Bildspel

Bild 1 av 10

Peter Bergholtz och Per Stocke är två av huvuddelägarna i bryggeriet som ligger i en före detta kyrka.


 

Här är kyrkan som blev till ett bryggeri. Men den omvandlingen har varit en utmaning för Sundbybergs Köksbryggeri.

Bryggerier dyker upp runt i lokaler som använts till olika saker innan det startats ölproduktion. Men frågan är om något annat bryggeri har en lokal med en lika udda och spännande bakgrund som Sundbybergs Kökbryggeri.
De flyttade nämligen in i en kyrka efter att Betlehemsförsamlingen i Sundbyberg slagits samman med en annan församling.
– Kommunen rekommenderade den här lokalen till oss och till slut valde vi att satsa. Men det har inte varit helt enkelt, säger Peter Bergholtz.
Kyrkan lades ned 2005 och därefter hade lokalen mestadels stått tom. Den avkristnades för att kunna användas för andra ändamål än de religiösa, men länge var det bara ett par konstutställning som gjorde att lokalen inte bara var tom.

Till slut bestämde sig trion Peter Bergholtz, Tomas Lindberg och Per Stocke år 2012 för att hyra den före detta kyrkan. Men det var inte bara att flytta in och börja brygga.

– Det regnade in och elen var från 50-talet, det fanns inte en enda jordad kontakt. Det låt heltäckningsmattor överallt och det krävdes en ändrad stadsplan för att vi skulle kunna börja jobba, säger Bergholtz.
18 månader tog det att få ordning på allting och att göra den före detta kyrkan till ett fungerande bryggeri.
– Både vi och fastighetsägaren har investerat ganska mycket i det här. Vi kanske hade tittat på en annan lokal om vi vetat hur mycket jobb det var.
Nu rullar bryggeriet på för fullt och bryggverket på cirka 1500 liter får gå för högvarv. Mellan 120 000 och 140 000 liter öl lär det produceras det här året.
– Det är vad vi klarar av i dagsläget, vi ska få in lite nya tankar under hösten. Vi har lite tankbrist i dag, säger Bergholtz.

Khartoum Stout är bryggeriets storsäljare och det ölet finns i dagsläget på runt 150 olika Systembolag i landet.

– Vi fokuserar mest på försäljning i Västerort och till pubar i Stockholm. Men visst är Systembolaget en viktig kund för oss.
Vid ett besök i kyrkan, förlåt bryggeriet, får man ändå vara glad att trion lagt ned allt jobb för att komma i ordning. Bryggverket har placerats där det tidigare hölls gudstjänster och på övervåningen har de gamla kyrkbänkarna gjorts om till sittplatser för besökare.
– Vi ville behålla stilen på huset. I dagsläget har vi öppet på fredagar och besökarna måste anmäla sig i förväg. Vi planerar för att söka tillstånd för att kunna ta emot allmänheten och ska då även bygga ut baren, säger Bergholtz.
Under resans gång har tre delägare blivit runt 120 tack vare en nyemission. Det har investerats i en förbättrad flaskningsutrustning med nya tankar ska alltså bryggkapaciteten ökas under hösten.
Sundbybergs Köksbryggeri har efter mycket jobb med lokalen fått börja fokusera alltmer på att brygga öl.
– Det fanns stunder när vi inte trodde att det här var genomförbart, säger Bergholtz.