Google hjälpte till att starta bryggeriet

Gustaf Ahlin har googlat och läst en hel del artiklar om hur man brygger öl. Nu tror han sig veta och startar bryggeriet This Is How.

Ahlin har tidigare jobbat med öl bland annat på Bishops Arms och jobbar nu för Cask Sweden. Satsningen på bryggeriet kommer efter en hel del egenstudier inom bryggerikonsten.
– Jag är helt självlärd och har läst massor. Jag googlade ”how to brew” bland annat och därifrån kommer bryggeriets namn. Nu tror jag att jag vet, i alla fall hur jag vill göra, säger han.
Det var för fem år sedan han bestämde sig för att en dag starta ett bryggeri. Nu är han precis i startgroparna och med i företaget finns även Fredrik Nilsson och David Wellborg.
– Inspirationen kommer utan tvekan från USA, det är sådan öl vi vill brygga. Det kommer att bli en hel del humledrivna öl, det är sådant jag själv tycker om, säger Ahlin.
Planen är att ha bryggeriet i gång i slutet av juli. Men allt när det gäller uppstarten har inte varit i killarnas egna händer. Konflikten i Göteborgs hamn har gjort att deras jästankar blivit fast i Tyskland.
– Men det är på väg att lösa sig, säger Ahlin.

This Is How satsar på tre öl I sitt grundutbud.

Planen är att ha tre stycken grundöl som bryggs återkommande. Men utöver det vill han också brygga en hel del småbatcher där han tar ut svängarna lite mer.
– Vi vill vara en del av utvecklingen.
Inledningsvis blir det lokalt fokus på deras sälj även om man på sikt hoppas kunna nå ut över hela landet.
– Det finns ett växande ölintresse i Piteå. Från att ha varit noll har det gått framåt och det finns barer och restauranger som satsar på kvalitet. Dessutom startades Pite Bryggeri för två år sedan det har absolut hjälpt till, säger Ahlin.
På den första utrustningen ska det bryggas 320 liter öl per batch. Men Ahlin är tydlig med att ambitionen är större än så.
– Vi ska expandera. Men vi vet inte riktigt ännu vart det här kommer att ta vägen, säger han.