Kultölet på väg mot comeback i Sverige

Rodenbach Alexander är ett mytomspunnet öl som jagats av ölnördar världen över. Nu blir det tillgängligt via Systembolaget igen.

På måndag dyker nämligen det belgiska surölet upp i beställningssortimentet och kan köpas hem av alla som är intresserade.

Ölet är en hyllning till Alexander Rodenbach som grundade sitt bryggeri redan 1821. Under sitt innehållsrika liv hann han dessutom med att vara författare, riksdagsman samt borgmästare i staden Rumbeke.

Det var för att hylla honom, 200 år efter att han föddes, som bryggeriet gjorde ölet Alexander för första gången 1986. Produktionen upphörde 1999 och därefter blev ölet mycket eftertraktat av ölintresserade.

Intresset höll i sig och 2016 beslutade bryggeriet att brygga den igen. Det året och året efter bryggdes ölet en gång per år, men tidigare i vår meddelandes att ölet ska bryggas mer återkommande. Det är också anledningen till att det nu dyker upp på Systembolaget, om än bara i beställningssortimentet.

Ölet består av två tredjedelar tvåårig öl som blandas med en tredjedel ung öl och sedan tillsätter man körsbär. Sedan låter man ölet ligga i två år på bryggeriets gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska.