Krögarna vill se stopp för restriktionerna

De båda Göteborgskrögarna Eskil Vowles och Tove Andersson är trötta på att stänga tidigt och se gästerna gå vidare till privata fester. Foto: Montage.

Bättre. Men inte alls bra. De båda krögarna Eskil Vowles och Tove Andersson är trötta på restriktioner som man menar skapar snarare än minskar problem.

Det är i en debattartikel i Göteborgs-Posten som de båda krögarna, de driver Gyllene Prag och Schnitzelplatz i Göteborg, som de reagerar på att restriktionerna på krogen fortsätter.
Nyligen meddelades att krogar ska få ha öppet till 22.30 från och med 1 juni, men det nöjer sig duon inte med.

– Nu sägs det att vi från den första juni ska få ha öppet till 22.30 och vi vet ärligt talat inte om vi ska skratta eller gråta åt det beskedet. Visst, det är ett litet steg i rätt riktning, men det känns också som om vi utnyttjas som ett signalverktyg. Är det ”det nya normala” som ska drivas igenom nu? En ny moral? Vissa blir för fulla på nätterna så nu får ingen gå ut på restaurang?, skriver de i debattartikeln.

De båda menar att restriktionerna bara skapar ökad risk att bli smittad när gästerna går vidare och hamnar på privata fester.

– Det finns inget stöd för att de hårdare restriktionerna för restauranger haft någon effekt. Folkhälsomyndigheten har själva gått ut och sagt att smittan inte drivs på av restaurangerna. Ändå hör vi argument från politikerna som att “vettet går ur på natten när man druckit”. Så skulle det kunna vara, men alla som sett köerna utan Systembolaget förstår att folk inte slutar dricka för att krogarna stängt, fortsätter de i sin debattartikel.

De båda krögarna kräver att restriktionerna hävs, eller att man tar steget fullt ut och stänger ner krogarna om de är så farliga när det gäller smittspridning.

– Vi förstår att folk dör och att pandemin drabbar alla på fruktansvärda sätt. Men vi förstår inte varför orimligt ansvar ska ligga på oss? Vi tar redan ansvar och ser till att alla håller avstånd så att smittan inte sprids här. Om inte det räcker vore det väl mer rimligt att stänga oss? Det finns ju en lag för detta. Om det inte är farligt att komma till oss så låt oss fortsätta ta ansvar men låt oss få hålla öppet. Om det inte går och vi inte får ha öppet, hjälp oss då med våra kostnader.