Lilla Klinte bland de högst rankade i landet

Mattias Niklasson på Klinte Bryggeri. Foto: Privatbild

En av Sveriges högst rejtade bryggerier finns i Visby. Och vill du dricka deras öl så är det dit du får åka dit, för den finns bara där.

I listan över högst ratade svenska bryggerier på Untappd finns Klinte Bryggeri på nionde plats. Något som bryggaren Mattias Niklasson är glad över.

– Jag följer inte Untappd slaviskt och hade inte sett er artikel, utan det var en kompis som tipsade om det, säger han.

Vad som gjort att han hamnat på listan är han inte säker på.

– Ölen är god, men sen säljs den bara på en restaurang med bra mat och det kan vara kombon som gör att den rejtas högt också.

Restaurangen är Familjen Jessens Saluhall & Bar i Visby och öppettiderna är begränsade under större delen av året, men det är alltså den enda platsen som Klinte Bryggeris öl finns att köpa. Men så är produktionen inte så stor heller.

De senaste två åren har bryggeriet gjort ungefär 2000 liter öl per år. Några planer på expansion finns inte, snarare tvärtom. Förra året under pandemin släppte Mattias ut sin öl på fler krogar, när de bad om det. Men i år tänker han bara sälja i Saluhallen, där han har fyra kranar.

– Om jag skulle gå in på Systembolaget så behövs flaskning och efter åren som hembryggare är jag allergisk mot flaskning.

Klinte Bryggeri har funnits ett bra tag, 2013 dök första ölen upp, men det har inte varit aktuellt att börja jobba med det på helttid – så han fortsätter som narkossjuksköterska på ambulanshelikoptern i Visby.

– Kombinationen med jobbet och bryggeriet funkar bra. Arbetstiderna gör att jag kan brygga på dagarna och slipper att stå här på helgerna, säger Mattias.

Just idag brygger han på det lilla bryggverket, en Braumeister på 50 liter, som snurrar mest på vintern. Inför högsäsong brukar annars det stora 200-litersbryggverket från samma leverantör gå mest.

– Jag brygger mest ipor och apor, men ingen lager. Jag har inte vågat mig på det. Tidigare kunde jag skylla på dåligt vatten, men nu är vattnet jättebra.