Krögaren vill se stängda restauranger

Jeanette Bohman vill se en nedstängning av restauranger innan det är för sent. Foto: Pressbild.

Stäng restauranger och ge ett vettigt stöd. Annars kan en hel bransch försvinna. Det skriver krögaren Jeanette Bohman i en debattartikel.

Bohman driver två restauranger samt ett litet hotell i Skåne och har sett hur hela verksamheten fallit samman den senaste månaden. Alla hotellnätter är avbokade och restaurangerna har tappat massor i omsättning.

Myndigheternas rekommendationer gör det omöjligt att driva en restaurang på ett normalt sätt och dagens åtgärder för att stötta gillar hon inte.

– Vi har ingen lust att låna skattepengar till hutlös ränta som ska in till skattmasen redan i höst, tillsammans med kommande skatter. Vi, gemensamt alla småföretag i Sverige, är den bas som behövs för att jobb ska skapas och skatt inkomma till vår välfärd. Det som händer nu är en total utradering av företag och hela branscher, anställda blir utan jobb och företagarnas livsverk går i graven. Statskassan kommer att stå där med enbart utgifter under en mycket lång tid. Verksamheter byggs inte upp på en dag, skriver Bohman i Kvällsposten.

Bohman menar att en nedstängning av hela restaurangbranschen vore det bästa, om det också utgår ett stöd som gör att verksamheterna kan starta upp igen efter corona-krisen.

– En kontrollerad nedstängning så länge som viruset härjar, med direkta stöd från staten (nej, vi är inga snyltare, vi har betalat massor av skatt i många år) vore det enda rätta. Då kan verksamheterna stå redo att köra i gång när klartecken ges, folk har sina jobb kvar och gästerna kan gå på restaurang igen. Det kostar nu, men blir betydligt lättare att räkna hem på en mycket kortare tid, skriver Bohman i Kvällsposten.