Krögare totalsågar stoppet för alkohol

Svenska krögare reagerar nu starkt på beslutet att igen alkohol får serveras efter 22.00. Foto: Ronny Karlsson.

Stopp för alkohol på barer under sena kvällar. Det får krögarna i landet att explodera. Bland annat kräver man ersättning och vill att branschorganisationen säger ifrån på riktigt.

Det var under onsdagseftermiddagen som den svenska regeringen meddelade att man har för avsikt att stänga svenska barer och restauranger från klockan 22.00. Beslut tas först nästa vecka, men vi kan med stor sannolikhet räkna med att förslaget blir verklighet.

Det får Jugge Hasselqvist på Oliver Twist i Stockholm att bli riktigt förbannad.

– Det är helt sinnessjukt. Vi har skött oss i sju månader och har tagit störst ansvar av alla. Jag tycker det är helt bisarrt och är jävligt förbannad, säger han.

Han hoppas nu att branschorganisationen Visita reagerar på allvar.

– De måste agera ordentligt nu. Om jag vore dom skulle jag säga att branschen har skött sig bra i sju månader så vi fortsätter på samma sätt. Men det lär ju inte hända.

Stoppet för alkohol efter 22.00 ska gälla fram till februari, och den långa tiden reagerar Hasselqvist också på.

– November och december är två av våra bästa månader. Nu måste dom ersätta oss för det vi förlorar. Dom kan få stänga ner oss helt men då får dom betala oss för det som dom orsakar, säger han.

Även Cattis Ledius på Haket i Göteborg reagerar kraftigt.

– Jag sitter och lyssnar på vår fantastiska socialminister just nu. Jag är så jävla trött på att allting alltid är krogarnas fel. Det är väl inte värre att gå på en anpassad krog än att sitta på en spårvagn eller att gå på ICA, säger hon.

Ledius räknar också med att tappa en hel del intäkter på grund av det nya beslutet, som alltså väntas bli definitivt nästa vecka.

– Vart tror du folk går när de inte får vara hos oss efter 22.30? De går förstås hem och sätter sig och fortsätter, säger hon.

I sociala media har flera andra krögare också uttryckt sin ilska över beslutet som börjar att gälla 20 november om det blir verklighet.