Alkohol stoppas efter 22 på krogen

Socialminister Lena Hallengren meddelade tillsammans med statsminister Stefan Löfvén att vi förbjuda pubar och barer från att servera alkohol efter klockan 22. Foto: Pressbild

Nu stoppas allt alkoholförsäljning på pubar, barer och restauranger efter klockan 22.

I dag meddelade statsminister Stefan Löfvén och socialminister Lena Hallengren vid en pressträff att man tänker lägga fram ett förslag som förbjuder alkoholförsäljning efter klockan 22.00 på pubar, barer och restauranger. I praktiken blir det 22.30 eftersom kunderna ska lämna lokalen senast en halvtimme efter stängning. Förbudet är tänkt att gälla från den 20 november.

– Råden har hittills inte efterlevts tillräckligt mycket för att platta till kurvan. Regeringen kommer ta till de åtgärder som krävs och vi kommer att använda de verktyg, också tvingande som lagen ger oss för att bryta smittspridningen, sa Lena Hallengren vid pressträffen.

– Risken för smittpridning ökar när människor umgås inomhus under en längre tid, barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Dessutom kan alkohol leda till att omdömet sviktar och att man börjar slarva med att hålla avstånd.

Förslaget ska nu remitteras och regeringen väntas fatta beslut nästa vecka. Förbudet är tänkt att gälla fram till den sista februari.