Stopp för alkohol sent på kvällarna?

Enligt TT vill regeringen se ett stopp för servering av alkohol under sena kvällar. Foto: Pixabay.

Är ett förbud för alkoholservering under sena kvällar på väg i Sverige? Enligt nyhetsbyrån TT diskuteras den förändringen inom regeringskansliet.

 

TT hänvisar till en källa som säger att man just nu vänder på varje sten och att ett serveringförbud för alkohol efter 22.00 är ett alternativ.

Sådana regler finns i andra länder, där det till och med är så att pubar och barer får stänga tidigare än normalt. Men i Sverige krävs lagstöd som kan vara komplicerat att hitta.

I våras infördes en tillfällig lag som gav regeringen rätten att med kort varsel stänga till exempel barer och restauranger på grund av coronaviruset.

Men den lagen gällde bara i tre månader och det har inte varit tal om någon förlängning eller ny lag som ger de möjligheterna under den närmaste tiden.

– Det finns ingen generell rätt för regeringen att vidta speciella åtgärder i kriser, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, till TT.

Enligt TT jobbar Socialdepartementet med att ta fram en ny lag för att kunna göra begränsningar, men den ska vara klar först till nästa sommar.

Än så länge finns inga färdiga förslag eller beslut, men det är ändå tydligt att ytterligare restriktioner mot barer och restauranger kan bli aktuellt. Sedan tidigare gäller regler som kräver att det är ordentligt med avstånd mellan bord och att folk inte samlas vid baren. Nyligen beslutade också att det inte får sitta mer än max åtta personer tillsammans vid ett bord.