Krögare JO-anmäler – vill ha snabbt stöd

Krögarparet i Kungsbacka JO-anmäler Tillväxtverket. Foto: Montage.

Betalningarna från Tillväxtverket dröjer. Nu har krögarparet i Kungsbacka fått nog och väljer att JO-anmäla myndigheten.

Den senaste tiden har det varit mycket uppmärksamhet kring Tillväxtverket. Utbetalningarna till hårt drabbade restauranger dröjer och en hel del beslut har misstänts vara felaktiga när man hanterat ansökningar som kommit in.

Nu har Åsa och Mikael Enander i Kungsbacka tröttnat och valt att JO-anmäla myndigheten.

– Det har verkligen varit ett jättetufft år, slitigt. Nu ställer man sig frågan varför man inte sa upp all personal i början och så hade de fått stämpla i stället. Men det var inget alternativt, vi ville göra det bästa för personalen och ansöka om stöd så de kunde behålla sina jobb. Man fick ju upp hoppet när stödet kom men det stjälper oss bara i stället för hjälper, säger Åsa Enander till Kungsbacka-Posten.

Paret Enanader driver krogen Tullen 8:2 Café och Bistro i Kungsbacka och räknar med att de ligger ute med en halv miljon kronor som de vill ha ersättning för. Men då en anställd inte tog ut någon lön under en månad, så har de nekats stöd för tre månader under hösten.

– Hade vi inte haft några besparingar hade vi gått i konkurs. Men jag vet inte hur länge vi klarar av att ligga ute med fulla löner, vi går på knäna nu. Ovissheten är värst, hur det kommer bli framöver, man är ju orolig för tuffare restriktioner, säger Åsa Enander.

De hoppas att en JO-anmälan ska skynda på utbetalningarna. Tillväxtverket meddelar att de inte kommenterar enskilda ärenden.